Till Startsidan

 

 


FILMEN PÅ dvd

kan beställas här >>


SÖK PÅ SAJTEN :

manusgruppen

pensionärerna tågar in i Drömfabriken!

KÄRRINGEN DÄRNERE är ett alldeles unikt exempel på ett samarbete över generationer i produktionen av en långfilm för bio.

Det började med att en grupp pensionärer och ungdomar i åldrarna 18-88 år bildade Manusgruppen tillsammans med regissören Ragnar di Marzo och dramaturgen Fredrik Lindqvist.

Under två års tid träffades Manusgruppen varje vecka för att kollektivt skriva ett långfilmsmanus. Alla deltagare var starkt engagerade och det blev ofta livliga möten när olika idéer ställdes mot varann. Men långsamt utkristalliserades en berättelse som alla kunde ställa sig bakom.

Projektet fick stöd från Svenska Filminstitutet och långfilmen kunde till slut spelas in med ett professionellt filmteam och etablerade skådespelare. Manusgruppens mål var att förverkliga en långfilm i en ”workshop-anda” med den demokratiska processen i fokus. Det innebar en resa från idé till färdig film där alla deltagarna kände att de bidrog med något viktigt.

Dramaturgen Fredrik Lindkvist, som arbetar som frilans inom bland annat filmskrivande och undervisning, hjälpte Manusgruppen att använda rätt dramaturgiska verktyg.

Manusgruppen som gjorde Kärringen Därnere
Det viktiga i den här manusprocess med så många personer inblandade var att etablera ett gott arbetsklimat där deltagarnas kreativa kanaler behölls öppna. Grunden för deltagarnas engagemang var att manuskriptet utgick från deras idéer och de berättelser och erfarenheter ur sina personliga liv som de delade med sig av.

Ulla Johansson och Ann Marie Ekström från Saltsjö Boo i Stockholm, är två av de entusiastiska medlemmarna i Manusgruppen. De och många andra förde dagbok under arbetet med Kärringen därnere. Läs om deras upplevelser och följ deras resa på Manusgruppens projektsajt www. manusgruppen.se >>.

Ulla Johansson, en av dem som varit med ända från början, var engagerad i att utforma de tre äldre damernas karaktärer:

– När vi kom till det stadiet att vi fick träffa skådespelarna föll allt på plats. De var alla helt rätt för rollerna och det var så roligt att arbeta nära dem och följa hur rollkaraktärerna fick liv.

Ulkla Johansson och Ann Marie Ekström i Manusgruppen

Ulla Johansson har bara gott att säga om arbetet i Manusgruppen:
– Fastän jag är så glad att filmen nu är färdig och ska ha premiär så känns det också vemodigt att Manusgruppens arbete är slut. Det bästa med det arbetet har varit samarbetet, både med de andra pensionärerna och med ungdomarna. Vi har verkligen gjort detta tillsammans och alla har bidragit med sina historier och erfarenheter.

Ann Marie Ekström har varit med ända sedan Manusgruppen startade:
– Det allra roligaste har varit att följa arbetet med att se filmen växa fram. Det har varit så spännande! Vi hade redan från början målet att detta skulle bli en långfilm men att det nu blivit verklighet är helt fantastiskt

 

 

Se mer om arbetet och deltagarna i Manusgruppen på manusgruppens projektsajt >>

 

finansiering och stöd
den här sajten använder cookies
adastra media