Till Startsidan

 

 


FILMEN PÅ dvd

kan beställas här >>


SÖK PÅ SAJTEN :

Medverkande

 

SKÅDESPELARE

 

Gunvor Pontén

Gunvor Pontén föddes 1929 i Stockholm och utbildade sig vid Dramatens elevskola 1951- 1953. Hon har haft en lång och framgångsrik karriär på Sveriges teaterscener och har även arbetat som lärare vid Scenskolan i Stockholm. Inom filmen ses hon i produktioner som Raskenstam (1983), Lars Molins Saxofonhallicken (1986) och Tic Tac (1997).

I Kärringen därnere spelar Gunvor titelrollen Magda – ”Kärringen”.

 

Aida Gordon

Född 1967 i Bosnien och uppvuxen i olika delar av Sverige. Hon har varit verksam som skådespelerska i 13 år och medverkat i flera teater-, tv- och filmproduktioner, bland annat Vinnarskallar, Välkommen till Tomas och Jill, Offer och Gärningsmän, Nya tider och Hammarkullen. Idag är Aida också diplomerad livs- och karriärcoach med företaget Aida Gordon Coaching, där hon coachar människor att se bortom hinder i privat- och yrkesliv.

I ”Kärringen därnere” spelar Aida Dana, den utvisade journalisten som Magda tar hand om.
 

Göran Forsmark

Göran Forsmark föddes 1955 och utbildade sig till skådespelare vid Scenskolan i Malmö 1976-1979. Han har varit verksam vid många teatrar såsom Göteborgs- och Stockholms stadsteater. Inom filmen har han spelat i filmer som Jägarna (1996) och Populärmusik från Vittula (2004). Även Göran Forsmark har arbetat med Lars Molin, bland annat i produktionerna Potatishandlaren (1996) och Den tatuerade änkan (1998).

I Kärringen därnere spelar Göran den osympatiske konsulten Jeff som vill påskynda bildandet av en bostadsrättsförening.

 

Lisa Werlinder

Lisa Werlinder är född i Uppsala och utbildade sig vid Teaterhögskolan i Luleå 1996-, 2000. Hon regisserades av Ingmar Bergman i, uppsättningen av Maria Stuart på Dramaten, och inom filmen har hon synts i En sång för, Martin (2001) och i Arvet (2003).

I Kärringen därnere spelar Lisa Nathalie, en ung medlem i kollektivet som bor ovanför ”kärringen”.

 

 

Marianne Karlbeck

Född i Nanking 1923. Hon flydde från Kina med familjen och kom till Sverige som 4-åring. Kom 1944 in i pianistklassen på Musikaliska Akademien, men bytte bana när hon 1946 kom in på Dramatens elevskola. Har medverkat i många teateruppsättningar, bland annat som ”Fula Edith” i ”Ett drömspel” och i ”John Gabriel Borkman” på Dramaten. Hon har också filmat och turnerat med sångare och musiker.

I ”Kärringen därnere” spelar Marianne Magdas misstänksamma väninna Maud.

 

Axelle Axell

Född 1937. Startade tidigt sin artistiska bana med att sjunga cabaretsånger på Stockholms berömda scener såsom Hamburger Börs och Ulla Winbladh. Utbildad på Malmö Scenskola. Började arbeta på Uppsala Stadsteater, och kom sedan till StockholmsStadsteater där hon stannade i omkring 40 år. Där medverkade hon bland mycket annat i Rickard Günters uppsättningar av Angels in America och Linje Lusta samt Robert Wilsons uppsättningar av Ett Drömspel och Tre Systrar. På senare tid har Axelle återvänt till cabaretsångerna och har bland annat satt upp en cabaretföreställning på Mosebacke med Gunvor Pontén.

I Kärringen Därnere spelar Axelle Lollo, Magdas godtrogna väninna.

 

Christer Holmgren

Debut på Riksteatern 1964 som Sebastian i Shakespeares ”Trettondagsafton”. Därefter på Stadsteatrarna i Stockholm, Helsingborg och Norrköping, TV-teatern och div.filmer. Medverkat i amerikanska, japanska och senaste åren även indiska långfilmer. Vice ordförande i SIFA (Sweden India Film Association). Stockholms Läns Landstings Kulturstipendium 1984. Driver Konferensteater och Riksfilm, som f.n. huvudsakligen arbetar med samproduktioner med indisk film.

I ”Kärringen därnere” spelar Christer "Generalen", Magdas enträgne uppvaktare. 

 

Gösta Hurtig-Möller

Har bland annat medverkat i den prisbelönta långfilmen ”Lillebror på tjuvjakt” och haft huvudrollen i den danska kortfilmen ”Kontraktet”. På scen har vi kunnat se honom som ”Preben” i Dramatens uppsättning av ”Festen”. Även på tv har Gösta haft ledande roller i bland annat Nicke & Nilla och även medverkat i Brottsvåg, OP7, Kommissionen, Nya Tider och c/o Segemyhr.

I ”Kärringen därnere” spelar Gösta Magdas bortskämde son Jakob.
 

Fredrik Ljungestig

Kärringen Därnere, ungdomskollektivet en trappa uppFödd i Småland 1978. Fredrik är debutant inom långfilm men har medverkat i flera novell- och kortfilmer bl.a. ”Bye bye pornstar” som visats på SVT -05. Driver tillsammans med två skådespelare ”Tripp Trapp Trull Teatern”som just nu spelar barnteaterföreställningen ”Tjokafräs-Spaning” på  olika förskolor, bibliotek och barnsjukhus. På scen har man bland annat kunnat se Fredrik som ”Fardi” i Teater Haga´s  Singolla (2005) och som ”Pellesvanslös” på Scen Pipersgatan 4 (1999) regi Mikael Säflund.

I ”Kärringen därnere” spelar Fredrik Matti, killen som har kollektiv i lägenheten ovanför Magda.


Produktionen

 

Lukas Wojarski - Producent

Projektbyrån Orkano

Orkano genomför, utvecklar och finansierar projekt inom film, tv och kultur. Förutom långfilmen ”Kärringen därnere” har Lukas Wojarski producerat novellfilmen ”Softcom World Wide” som visas på SVT i höst samt ett flertal kortfilmer och TV-projekt. Nu söker vi nya och spännande utmaningar så hör gärna av er!

Orkano hjälper även andra produktionsbolag med finansiering via programming, produktplacering och cross promotion. Har arbetat med långfilmer som ex. ”Bombay Dreams” (Columbia) och Förortsungar (Sonet). Inom TV har vi arbetat med programming bl.a. kring Idol, Extreme Makeover och Äntligen hemma (Meter Film & Television) samt Trälen (Talpa Scandinavia).

Se mer på  www.orkano.se >>

 

 

Ragnar di Marzo - regi

Svensk-italienske regissören Ragnar di Marzo har gjort ett flertal kortfilmer och två långfilmer innan Kärringen därnere. Han har tidigare genomdrivit ett snarlikt projekt – ett samarbete med ett trettiotal ungdomar i stockholmsförorten Rinkeby som resulterade i långfilmen Det faller en dröm.

Se mer om Ragnar di Marzo >>
Se intervju i Tidningen Kulturen >>

 

 

 

Fredrik Lindqvist - manus/dramaturgi

Ansvarig för Manusgruppens arbete med manuskriptet var Fredrik Lindqvist, som skriver och bearbetar manus för film. Han har bland annat varit involverad i manus till filmer som Vingar av glas, Capricciosa och Populärmusik från Vittula.

Fredrik Lindqvist tar även uppdrag som lärare i manus och dramaturgi för film och arbetar just nu bl.a. med en bok om att skriva filmmanus.

Se mer på  www.adastramedia.se >>
Se bloggen att skriva filmmanus >>

 

 

Thomas Holéwa - FILMKLIPPARE/LJUDDESIGNER

Anställd som biograf maskinist i Ljudmixen på SF 1962. Ljuddesign för bland annat Ingmar Bergmans Tystnaden på SF 1963. Började som freelance ljudtekniker för Jörn Donner 1967 Klippte min första spelfilm Äppelkriget för Tage Danielsson 1970. Har ägt och drivit biografer (Bio Bostock i Stockholm) och (Facklan i Åkersberga) 1980-1985. Undervisar i Filmljudteknik, Filmklippning och Dramaturgi på olika högskolor sedan 1980. Klipper och ljuddesignar i egnen redigeringsutrustning sedan 1995. Thomas Holéwa har klippt och ljuddesignat ”Kärringen därnere”.

Länk till cv:  www.filmklipp.se/thomas%20Red.htm >>
Hemsida:  www.filmklipp.se >>

finansiering och stöd
den här sajten använder cookies
adastra media