Kärringen därnere : www.manusgruppen.se FAQ

startsida
senaste nytt
dagböcker
manuset
dokumentär
inspelning
Gränslös film
turné
pressklipp
länkar
kontakta oss
faq

sök i sajten :


 

 

Här finns svar på de vanligaste frågorna.

Maila oss gärna här om det är något annat du undrar över

 1. Vad är Manusgruppen?
 2. Vad är Gränslös film?
 3. Med vilka samarbetar ni med?
 4. Vad är målet?
 5. Vem finansierar projektet?
 6. När började ni?
 7. Var träffas ni?
 8. Kan vem vem som helst delta i projektet?
 9. Är det för sent att börja delta nu?
10. Kostar det att delta?
11. Vad handlar filmen om?
12. Var kan man läsa manuset?
13. Hur skriver ni manuset?
14. Vem är dramaturgen Fredrik Lindqvist?
15. Vad är dagböckerna?
16. Hur gör ni inspelningen?
17. Var sker filminspelningen?
18. När börjar inspelningen?
19. Vem är regissören?
20. Kommer ni att ha professionella skådespelare?
21. Om man är intresserad, hur kontaktar man er?
22. Hur kommer filmen att distribueras?
23. Vad är e-bio?
24. Varför gör ni också en dokumentärfilm?
25. Vem gör hemsidan?
26. Var kan man få överblick över alla hemsidans länkar?


1. Vad är Manusgruppen? Ungdomar och pensionärer har skrivit en långfilms-manus tillsammans med regissören Ragnar di Marzo och dramaturgen Fredrik Lindqvist. Filmen spelades in under åtta veckor i april 2003 .


2. Vad är Gränslös film? Det är en ideell förening där alla medlemmarna har film som gemensamt intresse. Se länken Gränslös film för mera information om föreningen.3. Med vilka samarbetar ni? Vi samarbetar med Projektbyrån Orkano som är ansvarig producent och Triangelfilm distribuerar filmen. Vi samarbetar också med Boo Folkets Hus i Orminge och LavaKulturhuset i Stockholm, Folkets Hus och Parker , PRO Sveriges Pensionärers Riksförbund SPRF Svenska Kommunal Pensionärernas förbund SKPF Arbetarnas bildningsförbund ABF Ungdomsstyrelsen LO Kulturfonden Skandia idéer för livet Filmcentrum Stockholm4. Vad är målet? Genom att ha en gemensam vision träffas ungdomar och pensionärer och lär känna varandra. Film har fascinerat alla generationer och är en utmärkt utgångspunkt för att skapa broar mellan generationerna. Se länken Gränslös film för att veta mera om våra aktiviteter.


5. Vem finansierar projektet? Manusgruppen har b.l.a. fått manusstöd och planeringsstöd från Svenska Filminstitutet genom konsulent Niklas Rådström. Filmkonsulenten Per Nielsen har gett projektet ett förhandsstöd år 2003. Vi har fått under tre år stöd från Stockholms Stad Integrationsförvaltningen. Två gånger bidrag från Landstingets Kulturnämnd.
Ungdomsstyrelsen har gett oss ekonomiskt stöd 2003. LO-Kulturfonden har gett oss ekonomiskt töd 2003, samt Skandia ideer för livet


6. När började ni? Projektet tjuvstartade på den lokala PRO föreningen i Boo Orminge och i föreningen Sandino Hus i Rinkeby, våren 2001. Under hösten 2001 började vi träffas på Boo Folkets Hus och på Lava Kulturhuset.


7. Var träffas ni? Vi träffas en gång i veckan. Under perioden 2001 till hösten 2002 alternerade vi mellan att vara på Boo Folkets Hus i Orminge och på LavaKulturhuset i Stockholm - . Under 2003 filmade vi filmen i Orminge.


8. Kan vem vem som helst delta i projektet? Manuskrivande och filminspelning är över. Föreningen Gränslös film har i nuläge inga nya projekt på gång.


9. Är det för sent att börja delta nu? Ja.


10. Kostade det något att vara med? Nej.


11. Vad handlar filmen om? Det är en gripande komedi om vänskap och lojaliteter. Den ganska ensamma och lite besvärliga människan Agda, 74 år, ska helt oväntat gömma en flykting i sitt hem. Det är Dana, 23, mystisk och deprimerad, som befinner sig illegalt i Sverige. Den som framför allt måste hållas ovetande om detta är Agdas bortskämde son Jakob, 48, som plötsligt kommer hälsar på alldeles för ofta. Jakob är nämligen besatt av möjligheten att det kan bli bostadsrätt av Agdas lägenhet. Agda får allt större problem att klara av det hela men får oväntat hjälp från ungdomarna i det kollektiv som bor en trappa upp. Även hennes väninnor dras in i projektet att gömma Dana och Agda får riktigt roligt på kuppen. Men trycket i frågan om bostadsrätterna hårdnar. Agda pressas från alla håll. Och mitt i alltihop hinner plötsligt Danas Mörka Förflutna i fatt. Men när Agda med dragen pistol leder räddningspatrullen in i slutstriden är plötsligt ingenting längre vad det såg ut att vara. Läs mera på länken manuset


12. Var kan man läsa manuset? På länken treatment hittar du en sammanfattning av filmens handling som omfattar ca 18 A4. Själva manuset håller vi på att arbeta fram nu. På avdelningen manuset hittar du dessutom flera underavdelningar:

Synopsis : En kort sammanfattning av manuset för den som vill ha en snabb överblick av helheten [ motsvarande ca 2 A4 ].
Treatment : Här hittar du en mer utförlig beskrivning. Ett treatment är ett slags kortversion av manuskriptet. Där finns beskrivningar av alla scener och sekvenser från början till slut. [ omfattar ca 17-18 A4 ]
Karaktärer : Bakgrundsmaterial om de viktigaste av de olika rollfigurer som ska förekomma i filmen.
Anteckningar : Förråd av idéer. Både sånt som kommit upp eller inspirerats av mötena med gruppen och uppslag som kommit på andra vägar, t.ex genom tidningsartiklar eller annat.
Processen : Följ den kluriga processen att slipa fram ett fungerande filmmanus ur den vilda flora av idéer som uppstår under våra manusmöten. Mer av karaktären personliga funderingar än absoluta sanningar. På den här sidan kan du alltid se de senast uppdaterade tankarna om berättelsen och även komma åt tidigare steg i utvecklingen.
Uppgifter : Ibland ger vi uppgifter att lösas till nästa gång för att inspirera skrivandet.


13. Hur skrev ni manuset? På våra möten diskuterade vi om allt som ingår ett manusarbete. Vi bestämde tillsammans filmens tema och handling. Vi spånade på olika scener och arbetade också mycket kring karaktärererna och försökte förstå deras bakgrund och drivkrafter. Vår grundregel är att ingen idé är dålig i sig. Även om alla idéer inte kan få plats i vår historia leder en idé ofta vidare till en annan och plötsligt dyker det upp något riktigt användbart. Dramaturgen Fredrik Lindqvist delar med sig sina kunskaper. Det är viktigt att alla i Manusgruppen lär sig grunderna i hur man tänker dramaturgiskt.


14. Vem är dramaturgen Fredrik Lindqvist? Fredrik Lindqvist har arbetat som manusförfattare och dramaturg i flera filmer, bl.a. i samarbete med Reza Bagher ("Vingar av glas", "Capriccosa"). Han är också lärare i manus och dramaturgi och håller även kurser i webbdesign. Ytterligare info finns på hemsidan: www.adastramedia.se


15. Vad är dagböckerna? De flesta eldsjälarna i Manusgruppen har skrvit egna dagböcker. Se länken dagböcker.


16. Hur gjorde ni inspelningen? Projektbyrån Orkano ansvarade för att inspelningen genomfördes professionellt. För scenografin ansvarade frivilliga från Manusgruppen under ledning av en professionell scenograf, Franco Paglialunga, som fungerade som "mentor". Se också på länkarna inspelning scenografi


17. Var skedde filminspelningen? Nästan hela inspelningen gjordes i Orminge, en förort utanför Stockholm.


18. När började inspelningen? April - juni 2003.


19. Vem är regissören? Det är projektledaren Ragnar di Marzo. Han har tidigare regisserat två långfilmer "Det faller en dröm" och "Innan vi inte ser varandra mer" och har gjort ett tjugotal filmer på Filmverkstan.


20. Vilka skådespelare? Allla viktiga roller är besätta med professionella skådespelare. Se länken skådespelare


21. Om man är intresserad, hur kontaktar man er? Skicka oss gärna ett email, adressen är: info@manusgruppen.com


22. Hur kommer filmen att distribueras? Triangelfilm distribuerar filmen.


23. Vad är e-bio och "Digitala Hus"? Det är Europas största e-bio distribution som drivs av Folkets Hus och Parker i hela landet. Filmerna behöver inte längre överföras till 35 mm filmkopior och kan istället visas direkt i biografsalongen från en digital master. Se på denna länk och på Folket Hus och Parker hemsida för mer information.


24. Varför gör ni också en dokumentärfilm? Vi arbetar på ett 50 minuters dokumentärfilm på hela projektet där man följer Manusgruppen från början av projektet till premiären. Vi hoppas kunna inspirera andra till liknande projekt och vill visa hur givande mötet mellan generationerna är! Se länken dokumentärfilm


25. Vem gör hemsidan? Det gör Fredrik Lindqvist och Ragnar di Marzo. Fredrik är också webbdesigner. För mer information se hans hemsida: www.adastramedia.se


26. Var kan man få överblick över alla hemsidans länkar? Det kan du göra på startsidan eller här:

senaste nytt : Här kan du läsa en resumé på aktiviteter som har gjorts och vilka som om vilka pågår.
dagböcker : Många av oss har skrivit egna dagböcker.

manuset :
Här finns flera underrubriker där man kan följa utvecklingen av manuskriptet:
synopsis : En kort sammanfattning av manuset för den som vill ha en snabb överblick av helheten [ motsvarande ca 2 A4 ].
treatment : Här hittar du en mer utförlig beskrivning. Ett treatment är ett slags kortversion av manuskriptet. Där finns beskrivningar av alla scener och sekvenser från början till slut. [ omfattar ca 17-18 A4 ]
karaktärer : Bakgrundsmaterial om de viktigaste av de olika rollfigurer som ska förekomma i filmen.
anteckningar : Förråd av idéer. Både sånt som kommit upp eller inspirerats av mötena med gruppen och uppslag som kommit på andra vägar, t.ex genom tidningsartiklar eller annat.
processen : Följ den kluriga processen att slipa fram ett fungerande filmmanus ur den vilda flora av idéer som uppstår under våra manusmöten. Mer av karaktären personliga funderingar än absoluta sanningar. På den här sidan kan du alltid se de senast uppdaterade tankarna om berättelsen och även komma åt tidigare steg i utvecklingen.
uppgifter : Ibland ger vi uppgifter att lösas till nästa gång för att inspirera skrivandet.

inspelning:
Här kan man följa inspelningen under olika rubriker:
skådespelare: Här presenteras de skådespelarna som medverkar i långfilmen.
scenografi : Scenografigruppen i ledning av scenografen Franco Paglialunga ansvarar för rekvisita och scenografin.
Inspelningsplatser : rekognoscering på olika filmmiljöer med många bilder.
planering : här kan man läsa inspelningsschemat.

dokumentären :
Här kan man följa arbetet med domumentären under olika rubriker:
smakprov: Här kan man bl.a. se ett sju minuters fristående avsnitt från dokumentärfilmen.
planering: På den här länken kan man läsa olika idéer som har spånas kring dokumentären.
inspelning: Här kan man se bilder från inspelningen av dokumentärfilmen.
gruppen : Dokumetärgruppen är ansvarig för utformningen och inspelningen av dokumetären, här kan man läsa vem de är.

turné Vi planerar en turné med Manusgruppen hösten 2004-våren 2005.
Gränslös Film : Här kan man läsa en urförlig projektbeskrivning.
länkar : Här finns länkar till samarbetspartner och diverse filmrelaterade länkar.
pressklipp : Olika artiklar som pressen hittills har skrivit om oss. Bl.a DN, Metro och Pensionären
kontakta oss : Här finns adresser tid och plats.

faq : Svar på de vanligaste frågorna :

 


uppdaterad :