Kärringen därnere : www.manusgruppen.se Mitt i Rinkeby

startsida
senaste nytt
dagböcker
manuset
dokumentär
inspelning
Gränslös film
turné
pressklipp
länkar
kontakta oss
faq

sök i sajten :


 

 


Ung film visar möjligheterna

För två år sedan tröttnade en grupp ungdomar på gängfilmer, klichéer och mediernas trista bild av Rinkeby. De gjorde långfilmen "Det faller en dröm". Ikväll förhandsvisas den på Kulturhuset, Sergelstorg.

- Pirrigt? Inte speciellt. Det viktigaste är att vi bevisar att det verkligen går att göra något om man vill, säjer Andres Dominguez Lopez, 21 en vecka  före premiären.
Han spelar två av rollerna och har varit med i arbetet sedan manusdiskussionerna satte igång en junidag 1998
- Vi satt uppe i lokalen i Sandino Hus och skrek idéer i mun på varandra. Ingen lyssnade på någon annan. Det var nästan jobbigt minns Carolina Gonzales, som också är 21 år.
Hon spelar huvudrollen Lorena, som inte får någon kärlek från sin far och mystiskt försvinner i första akten. Kring henne cirkulerar handlingen i resten av filmen. Kanske på ett ovanligt sätt.
I andra akten får man följa ett filmteam under inspelningen av just första akten. Regissören och aktörerna har alla sina idéer om hur det ska gå för Lorena. De påverkar varandra på olika sätt och resultatet av de spelade diskussionerna visas i akt tre.

Spelar sig själva

De spelar med andra ord sig själva i delar av filmen, vilket kan vara svårt, inte minst för en amatörskådespelare.
-
Men det gick bra ändå. De flesta hade jobbat länge med filmen. Alla var väl medvetna om dramaturgin och den röda tråden och därför kunde ungdomarna skilja på sig själva och sina rollfigurer säjer Ragnar di Marzo som regisserat.
Hans princip har hela tiden varit att lägga sig i så lite som möjligt. Förutom att skriva manus och agera fick ungdomarna göra filmmusiken, jobba som scripta, sköta sminkning och kostym samt vara inspelningsledare och regiassistenter. Det är även de som presenterar filmen vid framtida visningar.
- Jag blev ofta irriterad på honom i början, när han svarade "hur tycker du själv att vi ska göra?" på alla frågor. Men nu förstår jag att han varit superpedagogisk. Vi har ju faktiskt gjort en långfilm, nästan helt själva, säger Andres Dominguez Lopez.

Medbestämmande

Den demokratiska processen har alltså genomsyrat arbetet från början till slut. Oavsett om ungdomarna varit med i två år eller två dagar har de fått bidra med synpunkter och idéer.
Har bestämmandet fått gå före kvaliteten?
- Utgångspunkten för kvalitet är att alla är medvetna om hantverket, alltså filmskapandet.
I första akten behövdes verkligen en regissör för att det skulle bli bra. Men i andra började de förstå själva hur historien skulle berättas. Alla fick ha sina synpunkter, men kvaliteten och dramaturgin fick styra, svarar Ragnar di Marzo. Han ser det som lyx för ungdomar att få göra något tillsammans utan att behöva styras av kommersiella krav.
- Den här gruppen unga har varit med om mycket, de tänker mycket. I lugn och ro har de kunnat fråga sig "vad kräver vi av varandra", istället för "vad krävs av mig", som är det vanliga när man ska in i jobbkarusellen.
Efter kvällens visning är målet att "Det faller en dröm" ska visas i filmfestivaler i Sverige och kanske även utomlands.

När Rinkebyborna får se den vet inte filmmakarna. Men det är meningen att det ska ske. Den vänder sig nämligen i stor utsträckning just till invånarna i hemorten.
- Vill man så kan man. Det är vad det handlar om säjer Carolina Gonzales.

Artikel i "Mitt i Rinkeby, 24 oktober 2000
Text av Kalle Jönnsson
Foto av Åsa Liljekvist


uppdaterad :