Kärringen därnere : www.manusgruppen.se ANTECKNINGAR : 19 mars

treatment

karaktärer

anteckningar

processen uppgifter

startsida
senaste nytt
dagböcker
manuset
dokumentär
inspelning
Gränslös film
turné
pressklipp
länkar
kontakta oss
faq

sök i sajten :


 

 

6 sept. 18 sept. 9 okt. 23 okt. 6 nov.
20 nov. 4 dec 18 dec 8 jan 22 jan
5 feb. 19 feb. 5 mars 19 mars 2 april
16 april 30 april 14 maj 28 maj 11 juni
6 aug 20 aug 9 sept 17 sept 1 okt
15 okt 29 okt      
Anteckningarna är gjorda av Fredrik och saknas för de möten som hölls i decemberoch januari på grund av en utlandsresa. De saknas även för mötena för 15 okt och 29 okt på grund av att vi mer diskuterade dramaturgi i allmänhet och inte så mycket själva manuset.


Anteckningar efter mötet 19 mars

Vi gick igenom ett första utkast till hur filmen skulle kunna börja ( = akt 1, se hur det blev under treatment ) och diskuterade runt slutet och om Danas bakgrundssituation.

  • Vi diskuterar problemet att Agda ska ange Dana till polisen och hur det rent tekniskt ska gå till för att fungera med vår intrig. Situationen måste vara trovärdig så att det fungerar att Dana kan komma undan samtidigt som Agda ska kunna tro att polisen har gripit henne.
    • Det är bäst om Agda kan ringa anonymt eftersom vi inte vill att polisen ska kontakta henne och fråga varför flyktingkvinnan inte var på plats.
    • Eftersom Agda har all anledning att undvika att gripandet sker i hennes lägenhet med grannarna som vittnen bör hon lura iväg Dana till en annan plats. Vi låter Agda säga till Dana att hon nu har hittat någon som lovat att ta hand om Dana.
    • Sedan kan hon arrangera med hjälp av sin väninna att hon själv får ett telefonsamtal och måste springa iväg ett litet ärende när de kommer fram till platsen där Agda bestämt med polisen. Problemet är hur vi får Dana att hamna med ungdomarna i den situationen.
    • Marcus kommer på att om polisbilen kör lite fel så kan Dana se den på håll och bli rädd och springa iväg. Om hon då springer hem till Agda och vi ser till att Agda inte är hemma så kan hon gå upp till ungdomarna och vänta där.
    • Men då bör hon nog ha lärt känna ungdomarna tidigare. Hur löser vi det?
    • Vi pratar om att något skulle kunna hända i Agdas lägenhet när Agda inte är hemma. Något som tvingar Dana att söka hjälp. Eldsvåda, vattenläckage? För omständligt eftersom det blir skador i lägenheten.
    • Jimi (?) föreslår ett brandlarm som går igång. Kanske Dana röker. Men skulle hon verkligen röka i Agdas lägenhet? Tveksamt. Vi bestämmer oss för ett överfallslarm, eller väskryckar-larm. Agda har larmet liggande och Dana som inte vet vad det är råkar av misstag dra ur sprinten. Larmet är öronbedövande och Dana grips av panik. Hon rusar ut i trapphuset just när ungdomarna kommer nerbär trappan. De springer in i lägenheten för att hjälpa henne. Det blir roligt om Agda plötsligt kommer in i detta kaos när ingen vet hur man får av larmet.
  • Vi spånar på Danas bakgrund. Marcus har gjort en skiss på vad Dana kan ha i bagaget. I korthet är det att hon har blivit kallad att vittna mot sin styvfar som är extremistisk serb och varit inblandad i en massaker. Dana har flytt från denna situation för att slippa hamna i lojalitetskonflikt med resten av familjen, särkilt sin bror som tagit intryck av och ser upp till styvpappan. Se mer i detalj i Marcus dagbok. Vi diskuterar om det går att få ihop detta med den berättelse vi har. Blir det en annan film? Blir det för tungt?
  • Vi diskuterar helheten. Det är bra om Agda och Dana har något slags parallell i sina livsöden. Det som är bra med vittnandet är att Dana lär sig att våga stå för sanningen och att trotsa faran i stället för att fly. Vi har ju på motsvarande sätt tidigare diskuterat Agdas personliga utveckling. Att hon, som en psykologisk följd av det som hänt i samspelet med Dana, även hon ska resa sig upp och konfrontera något som hon i hela sitt liv flytt ifrån. Vi har talat om henne "hemlighet".
  • Har Agda ett kriminellt förflutet, från sin ungdom. Kanske ett barn från tidiga tonår, vars existens hon förnekat. Skulle filmen till och med kunna börja med att det förnekade barnet ringer Agda och vill träffa henne? Och att Agda nekar? För enkelt?
  • Någon (Andy / Jimi ?) föreslår att Dana och Agda tillsammans ska gå till adressen som finns på Danas lapp alldeles i början. Det kan bli ett roligt tillfälle för missförstånd då, innan Agda förstår att det är fel person.
  • Egna funderingar : Utifrån att Agda har en son som hon är rädd ska ta avstånd från henne. Vad om det händer något i sonens liv under berättelsens gång? Om han redan början av berättelsen är rädd för allt som har med skandaler att göra och någonstans mitt i filmen blir vald till riksdagsman. Då blir det oerhört stark press på Agda att inte hennes olagligheter ska kunna förknippas med sonen.
  • Variant där Agda inte kommer in och ser ungdomarna när de hjälper Dana med larmet : Utbyggd bli situationen den att Dana vet att absolut ingen får veta om att Dana bor hos Agda. När nu larmet går kan situationen spetsas till genom Dana ser genom fönstret att en granne utanför hör larmet och börjar undra vad det är på gång. Hon rusar ut i trappen och ungdomarna kommer in som tidigare. Låt oss säga att sprinten är borta och de istället stoppar in en pennstump eller något. Nu ser Dana i fönstret Agda komma gående och ber ungdomarna snabbt gå. Agda kommer in och märker att Dana verkar väldigt spänd. Agda blir misstänksam [ vilket är bra om vi ska ha henne till att anmäla Dana senare ]. Kommentar : Det är bra att Agda inte vet om att ungdomarna och Dana har haft kontakt. Det går att bygga vidare på detta senare. T.ex. kan Agda senare hitta pennstumpen i larmet och börja undra. Eller att Dana hitta något föremål som ungdomarna glömt och Dana måste gå upp för att lämna det tillbaka och allt som inte kan hända då ... Det kan också bli roliga scener där Agda försöker gömma Dana för ungdomarna när alla utom Agda själv vet hur det egentligen är.
  • Det kanske visar sig att Agda har försökt tvingat med sina väninnor på en pianokurs för att det behövs fyra personer för att den ska bli av.
  • Vad om ungdomarna, har tagit el från TV-antenn-systemet uppe på vinden? [ se Carol ] eller om någon annan är misstänkt fär att ha gjort det. Någon som kommer att få problem när det nu ska bli bostadsrätter. Detta är ett fall som Generalen engagerar sig i.


uppdaterad :