Kärringen därnere : www.manusgruppen.se Processen : Förhistoria.

treatment

karaktärer

anteckningar

processen uppgifter

startsida
senaste nytt
dagböcker
manuset
dokumentär
inspelning
Gränslös film
turné
pressklipp
länkar
kontakta oss
faq

sök i sajten :


 

 

Förhistoria

6 nov 16 nov 26 nov 10 feb
17 mars 20 mars 3 april

20 maj

6 aug

6 okt 30 dec 9 mars    

Förhistoria

Startpunkt : För min del började det hela vid premiären på "Det faller en dröm" i slutet på oktober 2000. Efter visningen drar Ragnar mig åt sidan. Han vill berätta om en ny idé. Jovisst, jag lyssnar gärna. Ragnar berättar att han vill göra en film med pensionärer. Jag vet att jag skrattade högt. Först värstingar i Rinkeby och nu Pensionärer i Nacka. Det är bara Ragnar som kan komma på en så vansinnig idé. Men visst, varför inte? Men jag har nog lite svårt att ta det hela på riktigt allvar den gången. Jag fattar det som att Ragnar vill att jag ska vara med på ett hörn. Men allt är bara på ett slags allra första idéplan.

Förberedelse : Under våren talas vi vid några gånger. Jag får veta att Ragnar håller på att jobba ihop en grupp och att någon slags gäng har träffats några gånger och spånat på vad berättelsen skulle kunna handla om. Att det ska vara ungdomar med också. Någon gång under sommaren har Ragnar och jag ett möte om min medverkan, i vilken form det skulle kunna ske. Ragnar har lyckats ordna en första finansiering för projektet och har etablerat goda kontakter med olika organisationer ute i Orminge där vi ska hålla till. Arbetet ligger lite stilla under sommaren men vi pratar om att jag ska komma med och träffa gruppen när det hela rullar igång igen i september.

Berättelsens kärna : I slutet av augusti nån gång får jag ett mail. Ragnar har beslutat att det ska finnas en grundhistoria att spinna vidare på när gruppen samlas. Jag får ett mail med hans idéer. Det går ut på att en äldre kvinna förmås att ta hand om och gömma en flyktingfamilj som ska utvisas. Jag känner omedelbart att grundidén har en starkt dramatisk och känslomässig potential. En mycket tacksam historia att bygga på. Huvudperson är Agda, kanske i 70-årsåldern. En stark kvinna.

Processen igång : I September följer jag med ut till Orminge första gången. Nu sätter processen igång på allvar. Det hela går till så att vi träffas ett gäng på ungefär 8-12 personer, några unga men de flesta äldre. Ragnar leder samtalet och ställer olika frågor till gruppen. Det är olika frågor om berättelsen och om de medverkandes verklighet. Jag sitter och antecknar för brinnande livet ( se anteckningar ). Olika idéer bollas fram och tillbaka och vi försöker hålla stämningen så öppen och förutsättningslös som möjligt för att få fram så mycket idéer det bara går. Vi börjar också dela ut uppgifter till deltagarna för att stimulera deltagarnas egna skrivande. ( se uppgifter ).


uppdaterad :