Kärringen därnere : www.manusgruppen.se Karaktärerna : Agdas son

treatment

karaktärer

anteckningar

processen uppgifter

startsida
senaste nytt
dagböcker
manuset
dokumentär
inspelning
Gränslös film
turné
pressklipp
länkar
kontakta oss
faq

sök i sajten :


 

 

Agda

Dana Jakob Generalen Lollo Maud
Matti Natalie Jonathan Konsulten Greger Övriga

Karaktärer i korthet kan du få en snabb överblick över de viktigaste personerna.


Jakob, 48 år, Agdas son

En bortskämd egoist och som tycker sig ha rätt att köra ganska hårt med mamma Agda. Och han är en bufflig typ som utan att tveka alltför mycket skulle kunna ta de båda sista kakorna i kakfatet. Han är ingen ond människa men nonchalant och självupptagen. Jakob kommer hem till Agda en gång i veckan och har med sig sina smutsiga kläder.

Jakob arbetar som vakt i Riksdagshuset, kanske siktar på att bli befordrad till vaktchef. Han är lite av en yuppie-typ, eller skulle åtminstone gärna vilja vara bli det. Han har smak för livets goda och vill alltid ha mer. Status och framgång driver honom. I den här berättelsen har Jakob i stort sett ett enda intresse : Att se till att detta med bostadsrätterna drivs igenom.

Han är enda barnet. Agda som "ensamförälder" har skämt bort honom. Hon har alltid haft dåligt samvete över att inte ha kunna ge sonen en bra uppväxt (läs hålla ihop familjen) Genom att Agda är en ganska ensam person är hon starkt beroende av sonen. Det är sonens påfund att Agda ska driva borättsfrågan.

Jakob är ganska osjälvständig och mycket beroende av vad andra tycker. En av hans nyckelrepliker kan vara : Sådär kan man väl inte göra. Hur skulle det se ut.

Han skäms lite för sitt ursprung, den enkla Agda och ansätter henne om att tänka lite mer på sin stil när de ska visa sig ute tillsammans.

Sonen har inrett sin kolonistuga som den svenska idyllen. Röd stuga med vita knutar och en riktig flaggstång. Han betraktas som en lite underlig figur av de andra. Han typen som kan bryta av alla grenar på koloni-grannarnas mödosamt ympade äppelträd om de råkar växa in över gränsen till hans tomt.

Sonen blir allt mer förvirrad och tappar allt mer av sin gåpåighet mot slutet av filmen när Agda börjar sitt uppror. Kanske detta är bilden är hans hopp.

Jakob har en mycket viktigt funktion i berättelsen. Agda, som den kraftfulla och energiska person hon är behöver ha en akilleshäl. Detta är Jakob. Han är den enda hon är rädd för och den enda som har verklig makt över Agda.


uppdaterad :