Kärringen därnere : www.manusgruppen.se Processen 10 februari

treatment

karaktärer

anteckningar

processen uppgifter

startsida
senaste nytt
dagböcker
manuset
dokumentär
inspelning
Gränslös film
turné
pressklipp
länkar
kontakta oss
faq

sök i sajten :


 

 

Förhistoria

6 nov 16 nov 26 nov 10 feb
17 mars 20 mars 3 april

20 maj

6 aug

6 okt 30 dec 9 mars    

10 februari, 2002

Det är roligt att vara tillbaka igen. Mötet i tisdags visade att mycket har hänt och många saker börjar klarna. Danas karaktär har växt fram på ett sätt som ger oss mycket att hämta om hennes bakgrund. Vi har också en uppsättning människor runt Agda som kommer att behövas. Någon slags tema börjar också utkristallisera sig. Och framför allt : Det ser ut som om berättelsen börjar hitta ett spår. Kanske vi är klara att fatta beslut om hur filmen ska börja.

Nu känns det viktigaste att hitta handlingen, dvs, själva berättelsen.

En fråga att fundera på : Vad är det värsta som kan hända ?

En tänkbar början utifrån det vi diskuterat :

Prolog : Dana, en stark, målmedveten och engagerad kvinna, 35-40 år, alltså många år senare. Vi möter henne när hon får svara på frågan vilken människa som betytt mest för henne. Hon berättar om Agda ...

Förtexter ...

Agda introduceras. Det är ett möte på gång i hennes bostadsområde. anledningen är att det pågår en diskussion om att lägeneheterna ska omvandlas till bostadsrätter. Agda är en av dem som leder kampen för att det ska bli bostadsrätter. Debatten är hetsig och det finns starka krafter för och emot. Det är en strid på kniven. En oförblommerad egoism kommer i dagen hos många av dem som bländas av möjligheten att tjäna snabba pengar. Här skissas de viktigaste personerna som kommer att få betydelse i utvecklingen ; Agdas väninnor, den gamle militären, ungdomarna ovanpå.

Nu bryter plötsligt något helt annat in. En uppgörelse i ett rum någon annanstans. Det är en obehaglig man som bråkar med en ung kvinna, Dana. Det slutar med att kvinnan måste fly. Situationen är den att har blivit tvungen att lämna den lägenhet där hon gömt sig. Nu har hon ingenstans att ta vägen. Det enda hon har är ett telefonnummer till någon som hon kan vända sig till för att få hjälp.

Dana sitter i en taxi och försöker hitta adressen. Men något är fel. Det går inte alls att hitta. Taxichauffören blir allt mer irriterad och kastar till slut ut Dana ur bilen när han förstår att hon inte har tillräckligt med pengar att betala. Vart ska hon nu ta vägen?

Agdas kamp med bostadrättsmotståndarna fortsätter. Men när hon nu måste gå ner i källaren för ett ärende hör hon konstiga ljud. Där upptäcker hon en förtvivlad Dana som sitter gömd i hennes källarförråd. Agda blir först rädd men tar sig sedan an Dana. Hon bjuder in henne på en kopp kaffe och tänker att hon väl kan hjälpa den stackars kvinnan att hitta sin kontaktperson. De ger sig ut för att leta. Men det fungerar förstås inte alls. Dana måste följa med tillbaka. Vad ska Agda nu hitta på? ...

/F


uppdaterad :