Kärringen därnere : www.manusgruppen.se Synopsis

treatment

karaktärer

anteckningar

processen uppgifter

startsida
senaste nytt
dagböcker
manuset
dokumentär
inspelning
Gränslös film
turné
pressklipp
länkar
kontakta oss
faq

sök i sajten :


 

 

synopsis


Det värsta som kan hända

En gripande komedi om vänskap och lojalitet.

Agda, 74 år, är en ganska besvärlig människa men har ett gott hjärta. Hon på väg till ett möte. Det har varit omröstning om man ska göra bostadsrätter av lägenheterna i området. Nu ska resultatet presenteras. Spänningen är hög när mötets ordförande, Generalen, 68 år, tar ordet. Han döljer inte sin belåtenhet över att kunna meddela att avgörandet skett med en rösts marginal för att det ska bli bostadsrätter. Jubel och klagorop utbryter i respektive läger. Då rycks plötsligt dörren upp. Det är Greger, 48, områdets bohemiske outsider, som meddelar att han ångrat sig. Greger ändrar sin röst från ett ja till ett nej. Ajajaj.

Det blir alltså inga bostadsrätter. Och det måste Agda nu berätta för sin son, Jakob, 48 år. Jakob är en lite odräglig och krävande typ och blir inte alls glad över dessa nyheter.

Så börjar berättelsen. Ganska snart efter detta hittar Agda en mystisk ung kvinna i sitt källarförråd. Det är Dana, 25, flykting från forna Jugoslavien som befinner sig illegalt i Sverige. Agda, ska bara bjuda den stackars unga kvinnan på en kopp kaffe. Men Agda har inte den minsta aning om vad hon ger sig in på. Det visar sig att Dana inte har någonstans att ta vägen. Agda har inte hjärta att kasta ut henne på gatan så Dana får sova över. Men det blir inte lättare nästa dag. Agda ringer olika hjälporganisationer men ingen ställer upp.

Agda finner situationen allt mer besvärande. Hon träffar sin ena väninna, den mycket utpräglade pessimisten Maud, 76 år. Maud får reda på vad som hänt och målar med stor inlevelse upp alla risker. Maud lyckas skrämma upp Agda rejält med sina spekulationer att kvinnan kan vara terrorist. Agda och Maud undersöker senare i smyg Danas packning. De hittar två pass med Danas fotografi men med olika namn och dessutom andra mystiska handlingar.

Det räcker för Agda. Nästa morgon ringer hon ett anonymt samtal polisen. Till Dana säger hon att hon hittat en organisation som kan ta hand om Dana. Agda lurar ut henne till den plats hon kommit överens om med polisen. Agda lämnar Dana där och ser strax efter, från fönstret i Mauds lägenhet, polisbilen komma körande. 

Men nu får Agdas andra väninna, den naivt godhjärtade Lollo, 64 år, reda på vad som hänt. Lollo får Agda att inse att hon gjort fel. Agda har på det mest svekfulla sätt lurat Dana utan att ens ha gett henne en chans att förklara. Agda drabbas av fruktansvärt dåligt samvete. Vad vet hon egentligen. Hon har kanske skickat Dana rätt in i döden. Agda vankar runt i sin lägenhet med svårartad ångest då det ringer på dörren. Det är Dana, återuppstånden.

Agda begriper ingenting men Dana ber så hemskt mycket om ursäkt att hon sumpat mötet med flyktingorganisationen. Hon förklarar att hon såg en polisbil på långt håll och blev så rädd att hon sprang iväg och gömde sig. Agda är oerhört tacksam att Dana har kommit undan helskinnad men säger ingenting om sin egen roll i det som hänt. Men hon bestämmer sig för att från och med nu göra allt för Dana för att gottgöra sitt svek.

Vi är nu ungefär en halvtimme in i filmen och det är här historien egentligen börjar. Nu ska Dana hållas gömd samtidigt som Agda ska försöka ordna en lösning av hennes problem. Vad det går ut på är att i första hand hitta någonstans för Dana att bo, och senare att hjälpa henne att skaffa ett falskt pass. Dana vill nämligen åka till England där hon vill bygga upp en ny tillvaro. Agda inser att hon inte kan klara det själv och drar in Lollo och Maud i arbetet att ordna upp Danas tillvaro.

Ett av de största problemen är Agdas egen son, Jakob som absolut måste hållas ovetande om Dana. Jakob arbetar som vakt på riksdagshuset, med sikte på en chefspost, och skulle aldrig acceptera att hans mamma hade illegala flyktingar i sitt hem. Agda är en ganska dominerande person i övrigt men Jakob är hennes akilleshäl. Mot honom har hon aldrig kunnat säga ifrån.

Det knepiga med Jakob är att han har blivit alldeles besatt av detta med bostadsrätterna. Han har anlitat en Konsult, en mycket driftig typ som vet hur man ska fixa till en ny  omröstning. Jakob och Konsulten sätter allt hårdare press på stackars Agda att engagera sig i detta. Hon måste bl.a. gå med i styrelsen.

Jakob kommer titt som tätt med nya frågor som ska diskuteras och nya ärenden som Agda ska utföra. Och varje gång Jakob ska komma måste Dana gå upp till ett gäng ungdomar som bor i ett kollektiv en trappa upp. Agda och ungdomarna har tidigare inte stått på särskilt god fot med varandra. Men ungdomarna blir både överraskade och lite imponerade av det Agda gör. De engagerar sig allt mer i fallet och blir också allt mer oumbärliga med alla sina kontakter i den undre värld där man hyr svarta lägenheter och beställer falska pass.

En annan person som också helst ska hållas utanför är Generalen. Han kommer väldigt gärna på besök eftersom han är mycket förtjust i Agda. Generalen är mycket romantiskt lagd och får en utmärkt anledning att hälsa på när Agda nu ska engagera sig för bostadsrätterna. Agda som inte alls vill ha någon mer romans i sitt liv försöker vara sval mot honom. Men situationen utvecklas och även Generalen visar sig bli en värdefull bundsförvant i "Projektet Gömma Dana".

På midsommarafton åker hela gänget med Lollo, Maud, Generalen och ungdomarna ut på fest i skärgården. De hinner uppleva en hel rad äventyrligheter innan de är helskinnat hemkomna igen.

Men nu blir det hela mer komplicerat. En mörk och Mystisk Man som söker efter Dana dyker plötsligt upp bostadsområdet.  Dana blir livrädd när hon får veta detta och vågar inte vara kvar i Agdas lägenhet. Samtidigt råkar Dana också få reda på att det var Agda själv som ringde polisen i början av berättelsen. Dana blir fruktansvärt besviken och det blir en mycket stark och känslomässig uppgörelse mellan Agda och Dana innan Agda lyckas vinna tillbaka Danas förtroende. Nu bestämmer de sig för att gömma Dana i Jakobs kolonistuga. Det hela är mycket besvärligt eftersom Jakob måste föras bakom ljuset.

Men när Dana väl är installerad lyckas Lollo prata bredvid mun så att den Mystiska Mannen får reda på var Dana finns.

Agda och hennes vänner får reda på att Mannen är på väg till stugan och kastar sig i sina bilar för att hinna före. Men det hjälper inte. Mannen är redan på väg in i stugan när de kommer dit. Agda sliter åt sig den pistol som Generalen har tagit med sig och rusar in för att rädda Dana. Alla andra tränger sig in efter henne. Till och med Jakob har tagit sig dit. Därinne har den Mörke Mannen redan hunnit fram till Dana och håller henne i ett fast grepp. Det är som om själva tiden stannar upp. Och så råkar pistolen gå av. Men absolut ingen hade kunnat förutse vad som händer sen .

© manusgruppen


uppdaterad :