Kärringen därnere : www.manusgruppen.se Treatment : Akt 1

treatment

karaktärer

anteckningar

processen uppgifter

startsida
senaste nytt
dagböcker
manuset
dokumentär
inspelning
Gränslös film
turné
pressklipp
länkar
kontakta oss
faq

sök i sajten :


 

 

Det värsta som kan hända .

Treatment. Version 1.0 - 020806

 © Manusgruppen

       

akt 1 akt 2 akt 3
[ sekvens 1-22 ]  [ sekvens 23-66 ]     [ sekvens 67-85 ]

- Akt 1 -


1. Under förtexterna

Det är mitt i natten. Agda, 73, ligger sömnlös. Det är ingen särskild anledning. Hon har bara sömnsvårigheter och man förstår att det inte är första gången. Efter en liten stunds övervägande tar hon en sömntablett till.

2. Parkeringen

Agda kommer körande i full fart i liten sportig bil på en stor parkering. Alla platser är upptagna men hon har upptäckt en bil som håller på att backa ut. Agda tränger sig fräckt före en annan bil som snällt stått och väntat på sin tur. Agda kliver ur och viftar lite med sin käpp för att markera att hon har förtur eftersom hon är "handikappad". Men när hon sen går använder hon inte käppen alls. Det står liksom ett ljussken av effektivitet runt henne.

3. Bostadsrättsmötet

Mötet ska precis börja. Ett 70-tal personer i olika åldrar är samlade.  Generalen, 68 år, borättföreningens ordförande sitter och pillar med en ordförandeklubba som verkar vara lite glapp i infästningen. När han upptäcker Agda ler han brett mot henne och försöker imponera genom att se till att hon får en plats längst fram. Han är tydligt förtjust i Agda. Hon ser sig omkring efter någon (sina väninnor) men de är inte där.

Spänningen är hög i lokalen. Det är nu man ska få veta hur omröstningen fallit ut. Generalen ser nöjd ut när han ska öppna mötet. Han trivs i sin roll som "befälhavare". Men Oj  -  när han ska klubba öppnandet lossnar klubban från skaftet och rullar in bland stolarna.  Det blir lite turbulens runt detta innan han kan fortsätta.

Men nu begär Matti, 26 år, ordet för en protest. Han är talesman för en grupp på 5-6 ungdomar i samma ålder. Matti undrar om det egentligen är alldeles självklart att man ska räkna en röst per lägenhet. Borde det inte vara en röst per boende. Agda reser sig och replikerar snabbt. Då kunde ju vem som helst starta kollektiv. Matti och hans anhang skulle väl åka in till plattan och bjuda in hela gänget där för att få röster. Generalen fyller på med att det finns regler och de väl är ändå till för att följas, eller hur? Kan mötet få fortsätta nu?

Generalen är onekligen lite teatralisk när nu han fortsätter med att berätta att röstningen har utfallit mycket jämnt. Mycket Jämnt! Med Enda Rösts Marginal är det nu avgjort. Det är alltså klart att områdets lägenheter kan omvandlas till bostadsrätter.

Reaktionen är högljudd med jubel och förtvivlan i respektive läger. Man förstår att frågan är infekterad. Generalen rusar fram för att krama Agda i segeryran. Vi vann, Vi vann. Agda är glad men inte riktigt mottaglig för Generalens närmande.  - Du håller på att tappa huvudet, säger hon. Det tar en sekund innan Generalen förstår att hon menar ordförandeklubban.

Då slits dörren upp. Det är Greger (50) som kommer in. Greger är områdets bohem, en nagel i ögat på allt vad ordning heter. Greger kommer inte ens in ordentligt. Han lyfter bara handen för att påkalla uppmärksamhet. Det blir mycket tyst. Han har en sak att meddela. Han har ångrat sig. Han vill inte längre vara med på bostadsrätt utan är nu istället emot. Han kanske var lite packad och blev lite girig och lät sig övertalas. Nu har han kommit till besinning. Vad ska han egentligen med en bostadsrätt till. Det är ju bara dom som säljer som tjänar nåt på´t. - Och Jag trivs ju här. Är det registrerat? Bra. Tack och adjö.

NEJ!! De som är för bostadsrätten sliter sina hår. De som är mot jublar. Stämningen i lokalen är helt kaotisk när de som nyss trodde sig vunnit kampen inser att de förlorat och tvärtom.

4. Maud, Lollo Kören och Tiggaren

Agda är på mycket dåligt humör när hon sen träffar på väninnorna Lollo, 64,  och Maud, 76, som just kommer in från stan. De går tillsammans mot centrum. Agda anklagar väninnorna, att de inte var på mötet, att de inte engagerar sig i bostadsrätterna. -Vi har ju kören på tisdagar, säger Lollo ursäktande. - Det är inte så mycket vi kan göra i alla fall, lägger Maud till.

Medan de går och pratar om detta passerar de en tiggare. Lollo har redan tagit  fram en tjugolapp och ger till tiggaren. Men Agda nappar tillbaka den ur hatten och menar att Lollo får skärpa sig. - Det är alldeles för mycket. - Men jag har inte växel. -Man ska inte uppmuntra dom.

Tiggaren undrar grinigt vad Agda håller på men Agda hugger direkt.  - Du har aldrig funderat på att söka jobb? Samtidigt växlar hon tjugolappen i hans hatt. Tiggaren får nöja sig med två enkronor. Resten ger hon tillbaka till Lollo som känner sig lite stukad. - Jag ville bara vara snäll.

Agda fortsätter prata om borätterna som om inget hänt. Hon förmanar väninnorna att engagera sig mer. Det är bättre än den där meningslösa kören de springer på. Vad ska de hålla på med den för? Vad leder det till egentligen? Lollo och Maud blir båda lite förlägna. Vad ska de svara på det?  Maud försöker lite vagt hävda att eftersom Lollo har sån glädje av det så . De ska sjunga på en festival i England sen, berättar Lollo och föreslår att Agda ska prova att vara med någon gång ...  . Agda fnyser åt detta.

5. Jakobs överraskning

Agda  kommer in i sin lägenhet och blir lite förvånad att det är så mörkt. Varför är persiennerna nere? Hon går för att dra upp dem när det plötsligt hörs en högljudd trumpetfanfar. Agda faller nästan ihop av chocken. Hon vänder sig om. Där sitter hennes son, Jakob, 48 år, med ett glatt flin i ansiktet. Han har köpt en present till Agda. Det är en synt som han monterat upp. Den är nästan överdrivet stor. Det har gått bra med aktierna den här veckan. Agda säger att hon tar ifrån honom hans nyckel om han ska skrämma livet ut henne på detta sätt.

Jakob visar entusiastiskt synten med alla konstiga ljud man kan göra och alla knappar man kan ställa in saker med. Agda blir mer och mer förvirrad. Hon är besvärad också. Hon måste ju berätta att detta med bostadsrätterna har gått åt pipan.

Jakob blir helt förstummad. Man nästan ser hur han funderar på att ta med sig synten tillbaka igen.  - Du sa ju att allt var klart . Det måste finnas något ni kan göra .

Innan han går lämnar han, som en självklarhet, en stor väska med tvätt till Agda och får en annan väska med ren tvätt med sig tillbaka.

6. Agdas bjuder väninnorna

Agda ringer Maud och Lollo för att aktivera dem i borättsfrågan. Hon lämnar meddelande på deras svarare att de är välkomna till ett möte hemma hos henne nästa dag. Hon berättar att det faktiskt råkar vara hennes namnsdag också och att de ska äta tårta och ha det så väldigt trevligt. Men hon får det att låta mer som en befallning än en inbjudan.

7. Agda bråkar med Matti

Nästa dag när Agda kommer från affären möter hon Matti i trappan. Hon försöker säga något om fimparna som hon hittat i blomlådorna på sin balkong. Men Matti hör inte. Han har sin freestyle på sig. Hon springer efter honom och drar av honom lurarna. Matti ser förvånad ut. - Jag röker inte.    - Nä' men det är ändå du som har kontraktet, som är ansvarig.

Men Matti får man inte tyst på så lätt. - Är dom döda blommorna eller vadå? Va' är det du vill? Ska vi komma ner och  plantera om dom? Agda tycker att de får skärpa sig däruppe. Annars kanske hon ringer störningsjouren nästa gång de har fest. Matti rycker på axlarna och gör en retsam "tjat-tjat"-gest med handen och går.

8.Agda väntar på väninnorna

Agda förbereder mötet med att duka fram kaffe och prinsesstårta. Varför kommer inte väninnorna nu då?

Senare : Agda står lite håglöst och spelar enstaka toner på synten då hon ser en fimp komma dalande från våningen ovanför, ner på hennes balkong. Hon ska just gå ut för att säga till då det ringer på dörren.

9. Agda motar bort Generalen.

Det är Generalen som kommer för att ge Agda några papper. Han är nog lite uppklädd och har väl haft på aningen för mycket rakvatten.  Det är Jakob som har ringt och bett honom lämna föreningens stadgar till Agda. - Jaha ..? - Ja, vi måste ju kämpa lite nu.

Generalen känner kaffedoften och vill gärna komma in och vara med på mötet. Men Agda håller i dörren. Hon vill definitivt inte släppa in honom och svarar korthugget.

Men Generalen vill inte gå riktigt än. Han berättar om att någon missbrukar tvättstugan. Agda hajar till och känner sig lite skyldig (eftersom hon tvättar åt sonen) Men Generalen menar ungdomarna. Någon använder ett onumrerat kodlås får att ta dubbla tider. Det måste vara dom. Han förfasar sig. - En har elektronisk fotboja till och med. Vad är det för människor egentligen. Rätt vad det är så blir det källarinbrott också. Agda ska vara försiktig. - Ja ja. Agda är inte direkt den rädda typen. Hon drar sakta igen dörren för att markera att samtalet är slut.

Agda sitter och väntar. Fortfarande inga väninnor. Till slut ringer hon och får reda på att de inte kommer. Deras ursäkter är av det klart dåliga slaget.

Agda blir lite illa berörd. Hon lägger upp en rejäl bit tårta att trösta sig med och stoppar resten i frysen.  Hon sätter sig för att fika och stirrar på tårtbiten. Hon suckar. Den är lite för stor.

På natten sen har Agda återigen svårt att sova.

10. Danas flykt

En helt annan miljö. Ett litet kalt rum i en sjabbig lägenhet. Dana, 22 år, står i sitt fönster och röker då hon plötsligt får syn på en mörkhårig man som kliver ur en taxi nere på gatan. Dana ryggar livrädd tillbaka när mannen tittar upp mot fasaden. Hon kikar bakom gardinen. Mannen kommer raka vägen mot porten i huset.

Dana kastar i alla hast några saker i en väska och rusar ut i hallen. Där, i dörren till ett annat rum, står en äldre sluskig man och diskuterar med några mörkhyade människor som ser rädda ut. Han viftar upprört med några sedlar. De stirrar förvånat på Dana när hon springer ut i trapphuset.

Dana ser att hissen är på väg upp och tar trapporna ner. Det är uppenbart hon flyr i vild panik.

11. Dana letar adress i Orminge.

Dana sitter i en taxi med en lapp i handen och letar efter en adress i Orminge. Hon går och kollar i ett hus men det är fel. Hon blir utkastad ur taxin när hon inte har tillräckligt med pengar.

12. Agda hittar Dana i källaren

Agda håller på och stryker sonens kläder när hon får ett telefonsamtal. Det är Generalen. Nu har de chansen att ta ungdomarna på bar gärning. Det är ett gäng som klev av bussen med två stora sopsäckar. Kan inte Agda hålla lite koll?

Agda står vid dörren med sin käpp i handen. Hon lyssnar spänt efter ljud från trapphuset. När hon hör källardörren slå igen öppnar hon raskt dörren och går ner.

Agda öppnar försiktigt källardörren. Ljuset är tänt. Agda smyger fram emot tvättstugan. Det verkar som om maskinerna är igång därinne. Agda ler triumferande. Nu är dom fast. Då hörs plötsligt ett konstigt skrapande ljud från en av sidogångarna. Agda hajar till. Och nu slocknar plötsligt ljuset. I halvmörkret från ett fönster längre bort trevar sig Agda fram till närmaste lysknapp och tänder.

Med käppen i högsta hugg går hon resolut tillbaka till den sidogång som ljudet kom ifrån. Där hittar hon Dana som står och trycker längst inne ett förråd som står tomt. Dana har greppat en bit av en gammal gardinstång att försvara sig med.

Det ser onekligen lite kul ut med Agda som håller käppen och Dana med gardinstången. Som om de skulle börja fäktas. De inser båda att den andra knappast är någon riktigt  farlig person. Agda viftar till lite på skoj och hötter med käppen. Båda skrattar åt det fåniga i situationen.

13. Agda bjuder på fika

Dana sitter i Agdas soffa.  Agda har satt Princesstårtan i micron. Trots att hon vaktar noga ser den inte riktigt frisk ut när hon tar ut den.

Men Dana låter sig inte hindras. Hon äter med god aptit. Hon kan uppenbarligen inte så mycket svenska. Hon slår ursäktande ut med armarna som svar på Agdas frågor. - Inte prata svenska så mycket bra. Varför var hon i källarförrådet? Dana tar fram sin lapp med en adressen på. "Eskilsson Marie" läser Agda. Ormingeringen 45. Nä, det är ju fel. Det måste vara Eskilssons på Ormingeringen 75. Det finns ingen Eskilsson i 45-an. Agda har koll. Det är lätt att ta fel på 75 och 45 eller hur. Det här löser vi. Agda ger Dana en hurtig klapp på axeln.

14. Fel adress

Agda går med Dana till den felaktiga adressen. Dana är klart orolig och ser sig om då och då.  Agda ringer på. En man i trettioårsåldern med vänligt utseende öppnar.

Agda pekar på Dana. - Här. Hon letade efter er. Mannen förstår inte. Han verkar lite slö. - Marie Eskilsson, förtydligar Agda, när mannen inte reagerar.

Nu kommer en ung kvinna fram i dörren med några småbarn hängande i kjolarna. När hon ser Agda blir hon rosenrasande. - Ska ni aldrig ge upp. Vi vill inte. Mannen försöker blidka men knuffas undan. - Det blir ju som i Haninge. Dom stänger dagiset för det gick att få ut mer pengar på att sälja det som lägenheter.

 - Marie Eskilsson, frågar Agda, lite snopen över denna oväntade attack. - Vaddå Marie,  Vi vill inte ha en massa yuppieegoister här. Låt oss vara ifred.

Dörren slås igen.

Vad ska de göra nu? De står på gården och Agda vet inte riktigt hur hon ska göra nu. - Du hjälpa? vädjar Dana på sin brutna svenska.

15. Agda ringer runt

Dana och Agda sitter i vardagsrummet.  

- Det enda jag kommer på är det sociala ..

 - NEJ NEJ NEJ! POLISEN! UTVISAD!  Dana gör desperat gest med handen över halsen. - Lugn lugn. Men du måste ju ha bott nånstans fram tills nu. Jag kan köra dig. - Nej Nej Nej !

Inte en chans. Dana är uppenbarligen livrädd men förklarar inget. Agda ringer olika hjälporganisationer. Men det går inte särskilt bra.  - Men vem ska ta hand om henne. . Ja men det är ju myndigheterna som hon gömmer sig för. Till slut verkar det som om hon ska få napp, Hon ska ringa igen nästa dag.

Jakob ringer och vill komma över och prata borättsstrategi. Agda nekar honom med "huvudvärk".

Agda förbereder så att Dana kan sova över. Dana blir intresserad av synten. Agda sätter på den. Dana fingrar lite på tangenterna. Man förstår att hon kan spela. Men Agda tar över och ska visa henne. Det låter hemskt när Agda spelar.

På natten riggar Agda ett väskryckar-larm över dörren till sitt sovrum innan hon lägger sig. Hon rycker nästan igång larmet när hon går upp på natten och men kommer på det i sista sekunden.

16. Larmet

Agda måste göra lite ärenden. Innan hon går förmanar hon Dana att absolut inte visa sig för någon. Absolut ingen får veta att hon är där! Agdas son jobbar nämligen i riksdagshuset (vad det nu har med saken att göra, och Dana förstår ju i alla fall inte vad Agda säger, men ´. ja  .)

Dana går omkring i lägenheten. Hon ser längtansfullt genom fönstret ungdomarna som har det trevligt på gräsmattan utanför med en bergssprängare. Några dansar lite. Några har musikinstrument.  Dana öppnar försiktigt fönstret för att lyssna på musiken. Men nu kommer Generalen förbi och klagar på ungdomarna.  Men de driver med honom bara. Matti ställer sig bakom honom och härmar hans sätt att tala och gestikulera. Allihop går precis som han när han ger upp och går därifrån. Dana lockas skratta.

Dana sitter och pillar på Agdas  väskryckarlarm utan att förstå vad det är. Hon råkar dra ur sprinten och blir helt panikslagen när det börjar tjuta. Hon springer ut i trapphuset. Matti, Vesna och Erik nerför trappan. Dana är desperat. - Ni måste hjälpa mig. Jag vet inte vad det är. Nu hör vi att Dana kan tala mycket bra svenska. Matti, Erik och Vesna kommer allihop in i lägenheten.

Vesna hittar sprinten och får tyst på larmet. Men utan att märka det tappar hon sin adressbok. Matti klappar Dana på kinden. Hon är helt slut. - Kom med ut och ta en bers. Bor du här? - Det är just nu bara. - Vi bor där uppe. Kom och hälsa på nån gång. - Hmm.

17. Misstänksamhet och vardagsliv

Dana har just hittat Vesnas adressbok. Hon vet inte riktig vad hon ska göra med den. Och nu kommer Agda hem.  Dana gömmer precis undan adressboken. Agda uppfattar inte vad som händer bara att det är något konstigt. Agda tittar misstänksamt på Dana som försöker hålla färgen.

Agda ringer hjälporganisationen som skjuter upp det hela ytterligare en dag. Suck. Vad ska man göra.

De sätter sig för att äta. Dana petar i maten. Hon tycker inte det är gott. Vad är det för något egentligen.  Blodpudding. Dana kan för sitt liv inte få i sig minsta lilla bit till. Men hon vill inte riktigt visa hur äcklad hon är. Dana ser så olycklig ut över detta att Agda inte kan låta bli att skratta. De skrattar tillsammans. Agda ringer och beställer en utkörningspizza åt Dana. 

Senare ser Agda att larmet är inte ligger på sin plats.

18. Maud involveras

Agda står lite hjälplöst vid en hylla med exotiska matvaror i affären. Hon frågar en expedit om de har något Jugoslaviskt? Expediten tror knappast det och försöker pracka på Agda något Thailändskt istället.

Agda står och fingrar på ett paket med hårfärgningsmedel på Konsum när Maud plötsligt kommer fram. Agda är lite spänd och försöker lite diskret dölja det hon har varukorgen. Men Maud är skarpögd  och ser att Agda har en förpackning tamponger och en tandborste. Agda känner sig tvungen att berätta om Dana.

De går och sätter sig på ett parkbänk. Maud blir väldigt skärrad över att Agda inte tagit reda på vem den här kvinnan är. Agda försöker försvara sig men Maud tar ut svängarna ordentligt. Orden nästan stockar sig när Maud målar upp det ena fruktansvärda scenariot efter det andra med Agda som terroriststämplad, kidnappad, mördad, eller undanröjd i största allmänhet. Och Jakob som jobbar i riksdagshuset! Hur vet Agda att alltihop inte är planerat? Utpressning så klart. Var var Agda någonstans den 11 september? Oskyldiga barn kanske kommer att dö och allt detta ska Agda bära på sitt samvete.

Agda blir alltmer osäker och föreslår att de ska höra med Lollo också. - Absolut inte! Det skulle sluta med att Agda drev en hel illegal flyktingförläggning i sitt hem. Nej, Maud vet hur de ska göra. De måste kolla upp Dana. Till att börja med måste hennes packning undersökas. Säkrast är att söva ner henne medan de kollar väskan. - Ring mig när hon sover.

19. Nedsövningen

Agda löser upp sömnmedel i en kopp the. Det är inte helt lätt att få Dana att dricka sömnmedlet men hon lyckas till slut och ringer Maud.

 Agda och Maud  undersöker i smyg Danas lilla väska. Till Agdas stora förskräckelse, men inte helt utan triumf för Maud, hittar de Två Pass med olika nationaliteter och namn. Dessutom en bunt konstiga juridiska papper på främmande språk som antyder terror och mord. Men inte nog med det. Där finns också Vesnas adressbok med olika adresser i Sverige, till bl.a. en massa konstiga anarkistiska organisationer. Som sista spiken i kistan hittar finns också Agdas gatuadress i boken. "Ormingeringen 68, 132 33 Orminge" står det med stora bokstäver på en av sidorna.

Allvarligt samtal följer. Maud vet vad som behöver göras.

Agda ligger sömnlösare än vanligt.

20. Det Stora Sveket

Tidigt på morgonen ringer Agda ett telefonsamtal från en telefonkiosk.

Agda går rastlöst omkring i lägenheten.  Framemot lunch väcker hon Dana. Dana är på ovanligt gott humör och lite förvånad att hon sovit så länge.

Agda berättar att hon nu har hittat någon som kan ta hand om Dana. En slags hjälporganisation. Det är lite bråttom faktiskt. Agda hjälper Dana plocka ihop sina sakerna. Hon undviker Danas blick.

De går mot den uppgjorda mötesplatsen i Orminge Centrum.

Maud står uppe i sitt fönster med telefonen i högsta hugg.

När Agda och Dana kommer till en fotbollsplan ringer Agdas mobiltelefon. Agda ursäktar sig. Hon har ett litet ärende.. Dana kan vänta här. Agda kommer om ett par minuter. Två minuter bara. Agda skyndar bort mellan husen.

Agda och Maud kikar fram bakom gardinen i Mauds fönster. De väntar tills de ser en polisbil komma på stora vägen. Agda drar en djup suck och vill inte se mer.

Polisbilen kommer körande på en liten gångstig. De båda poliserna inser att de kört vilse och käftar om vems fel det är.

Dana står och undrar vart Agda tog vägen när hon plötsligt ser polisbilen köra fram mellan husen  ett stycke bort. Hon stelnar till av skräck men försöker låtsas som om ingenting när poliserna i bilen ser åt hennes håll. 

Polismännen ser Dana och tittar menande på varandra men fortsätter att köra med en gest att de ska köra runt och ta henne från andra hållet.

21. Agdas svåra ångest

Agda fikar med Maud och Lollo. Lollo försöker trösta Agda med att Dana säkert kommer att få en rättvis behandling även om hon utvisas. Det är ju inte säkert att Dana kommer från ett land där man stenar oliktänkande. Henne tröst är verkligen kass och har helt motsatt effekt genom att den istället pekar ut allt ont som kan hända Dana.

Eftersom det var hennes idé försvarar Maud krampaktigt Agdas polisanmälan. Men man förstår att även hon är tagen av situationens allvar. Det känns lite skevt när Maud i något läge försöker förminska sin egen roll i vad som hänt. Men hon hör själv hur illa det låter och tar tillbaka.

Agda klagar på sina sömnproblem. Lollo pratar om hur bra det är att sitta med fotbad när man har svårt at sova. Eller så tar man en sömntablett, säger Agda irriterat. Hon är inte alls mottaglig för Lollos goda råd.

22. Åter från de döda

Agda hittar ett handmålat tackkort som Dana har lämnat på köksbordet.  

Agda går ensam hemma med svårartad ångest för sitt svek.

Hon försöker sorgset att spela på sin synt men det kommer bara hemska elektroniska klanger. Helt fel.

Då ringer det på dörren. Agda blir livrädd att det ska vara polisen. Hon låtsas som om hon inte är hemma. Hon är helt slut och orkar inte träffa någon. Hon försöker se på TV men det är bara den ena katastrofen efter den andra.

Lite senare. Det ringer på dörren igen. Agda samlar sig och öppnar nervöst. Det är det Dana. Agda är som fallen från skyarna. Dana !!! Återuppstånden från de döda. Hur har detta gått till?  Agda är förstummad men oerhört glad. Hon drar in Dana i lägenheten och omfamnar henne.

Dana å sin sida är mycket skamsen och ber så oerhört mycket om ursäkt, att hon förstört alltihop. Dana berättar att hon såg en polisbil och blev så rädd att hon bara sprang. Sen när hon kom hem var Agda inte hemma. Så hon har väntat "däruppe" på att Agda skulle komma hem. -  Din stackare. Har du suttit på vinden i flera timmar. Kom in så du får lite mat och .

Agda svänger ihop en nödlögn att hon först letade efter Dana och sen gick till mötesplatsen bara för att se att det inte kom någon och att hon nu fått besked om att hjälporganisationen backat ur.

Först senare på natten inser Agda att Dana kan prata mycket bättre svenska än hon tidigare låtsats om. Denna natt sover Agda bättre än på länge


Fortsätt till akt 2


uppdaterad :