Kärringen därnere : www.manusgruppen.se Manuset

treatment

karaktärer

anteckningar

processen uppgifter

startsida
senaste nytt
dagböcker
manuset
dokumentär
inspelning
Gränslös film
turné
pressklipp
länkar
kontakta oss
faq

sök i sajten :


 

 

Manusgruppens mål var att förvekliga en långfilm i en ”workshop-anda” med den ”demokratiska processen” i fokus. Det innebär en resa från idé till färdig film där alla deltagarna känner att de bidrar med något viktigt.

Dramaturgen Fredrik Lindkvist som arbetar som frilans inom bl.a. filmskrivande och undervisning, hjälpte Manusgruppen att använda sig av de dramaturgiska verktygen. Det viktiga i en manusprocess med många personer inblandade är att etablera ett gott arbetsklimat där deltagarnas kreativa kanaler behålls öppna. Grunden för deltagarnas engagemang är att manuskriptet utgår från deras idéer och de berättelser och erfarenheter ur sina personliga liv som de delar med sig av.

Kärringen därnere    

En gripande dramakomedi om vänskap och lojalitet

Den ganska ensamma och lite besvärliga människan Magda, 74 år, ska helt oväntat gömma en flykting i sitt hem. Det är Dana, 23, mystisk och deprimerad, som befinner sig illegalt i Sverige. Den som framför allt måste hållas ovetande om detta är Magdas bortskämde son Jakob, 48, som plötsligt kommer hälsar på alldeles för ofta. Jakob är nämligen besatt av möjligheten att det kan bli bostadsrätt av Magdas lägenhet. Magda får allt större problem att klara av det hela men får oväntat hjälp från ungdomarna i det kollektiv som bor en trappa upp. Även hennes väninnor dras in i projektet att gömma Dana och Agda får riktigt roligt på kuppen. Men trycket i frågan om bostadrätterna hårdnar. Magda pressas från alla håll. Och mitt i alltihop hinner plötsligt Danas Mörka Förflutna ifatt.

Manusarbetet

OBS : Vår kära Agda har genomgått ett namnbyte och numera heter Magda. Bli inte förvånad alltså om båda namnen förekommer. Vad det än står här på sajtens olika sidor är det Magda som gäller från och med nu.

OBS 2: :Det är inte bara Agda/Magda som har bytt namn utan även filmen. Arbetsnamnet "Det värsta som kan hända" är nu definitivt lagt till handlingarna. och det nya namn som råder är KÄRRINGEN DÄRNERE.

NYTT : 030309. Version 2 av manuset finns nu att ladda ner

 

Till sidan med manuskriptet
[ version 2]

 

Under avdelningen manuset finns olika rubriker [ se nedan ] med material om själva berättelsen och hur den växer fram.

 

Välkommen att följa arbetet med manuskriptet.

Mycket nöje

Fredrik Lindqvist, dramaturg


adastra media, hemsidan

 


Rubrikerna under avdelningen MANUSET :

Synopsis : En kort sammanfattning av manuset för den som vill ha en snabb överblick av helheten [ motsvarande ca 2 A4 ].

Treatment : Här hittar du en mer utförlig beskrivning. Ett treatment är ett slags kortversion av manuskriptet. Där finns beskrivningar av alla scener och sekvenser från början till slut. [ omfattar ca 17-18 A4 ]

Karaktärer : Bakgrundsmaterial om de viktigaste av de olika rollfigurer som ska förekomma i filmen.

Anteckningar : Förråd av idéer. Både sånt som kommit upp eller inspirerats av mötena med gruppen och uppslag som kommit på andra vägar, t.ex. genom tidningsartiklar eller annat.

Processen : Följ den kluriga processen att slipa fram ett fungerande filmmanus ur den vilda flora av idéer som uppstår under våra manusmöten. Mer av karaktären personliga funderingar än absoluta sanningar. På den här sidan kan du alltid se de senast uppdaterade tankarna om berättelsen och även komma åt tidigare steg i utvecklingen.

Uppgifter : Ibland ger vi uppgifter att lösas till nästa gång för att inspirera skrivandet.


uppdaterad :