Kärringen därnere : www.manusgruppen.se SENASTE NYTT

startsida
senaste nytt
dagböcker
manuset
dokumentär
inspelning
Gränslös film
turné
pressklipp
länkar
kontakta oss
faq

sök i sajten :


 

 

Senaste nytt:


Premiärdatum för Kärringen därnere är den 13 oktober, 2006! Filmen distribueras av Triangelfilm.

Kärringen därnere kommer att ha premiär på ett trettiotal orter i Sverige. Se trailer, mer om premiärorterna, pressmaterial mm. här >>

29 september 2005
Vi hade en testvisning av "Kärringen därnere" för en publik tillsammans med distributören Triangelfilm i deras biograf Sture i Stockholm. Reaktionerna till filmen var mycket positiva och det gladde oss!
Vi hoppas snart kunna presentera en distributionsplan.
Maj 2005
Flera eldsjälar från Manusgruppen till "Kärringen därnere har gjort en kortfilm under ledning av Franco Paglialunga. Filmen heter "Den stulna rullatorn" och hade premiär på Boo Folkets Hus i maj. Klicka här för att se bilder från filmen.

21 April 2005
Manusgruppen och "Kärringen därnere" presenterades inför en nästan fullsatt salong (Bio Mauritz) på Svenska Filminstitutet som en del av evanemanget "Drömfabriken". Se mer om Drömfabriken

14 januari 2005
Äntligen hade vi visning av filmen "Kärringen därnere"! Manusgruppen såg den sista arbetsversionen av filmen i Film Stockholms lilla biograf. Filmen fick ett mycket fint mottagande. Vi kommer snart ha flera visningar till alla som har medverkatddd i filmen Premiärdatum för biografdistribution finns ännu inte, men vi hoppas snart kunna komma med besked!

4 december 2004
Manusgruppens projektledare Ragnar di Marzo blev inbjuden till föreningen Amatörfilm Stockholm för att berätta hur man kan arbeta med manus i stora grupper.
Så här skrev Max Lauritzen, föreningens orförande om mötet: I lördags arrangerade föreningen en manusworkshop med Ragnar di Marzo. Ragnar gick igenom det viktigaste man ska tänka på när man skriver ett manus. Vi gick igenom de tre akterna, inre och yttre motgångar, karaktärer, med mera. Tillsammans i gruppen arbetade vi fram konkreta exempel på viktiga scener i ett tänkt manus. Det allra viktigaste, poängterade han, var att man har en huvudkaraktär och att karaktären har en drivkraft. Workshopen avlutades med att vi i grupper fick i uppgift att göra en filmscen av en tidningsrubrik. Scenen skulle innehålla början mitten och slut, enligt dramaturgins regler. Sedan tittade vi på resultatet. Vi fick låna ett konferensrum av kulturhuset. Lokalen fungerade utmärkt för ändamålet och mycket talar för att vi fortsätter att använda kulturhusets lokaler i framtida aktiviteter.

Intresse för manusgrupp
Ragnar di Marzo kom med förslaget på att föreningen ska bilda en egen manusgrupp. Om föreningen bokar (gratis!) en lokal i kulturhuset, till exempel varje lördag, så skulle de som vill kunna träffas och skriva ett filmmanus ihop. En skulle kunna sammanställa resultatet efter veckans möte och maila det till samtliga medlemmar, så om någon missar en lördag så gör det inget. Manusprojektet skulle kanske kunna inledas med att Ragnar di Marzo introducerar projektet och hjälper till med upplägg. Om man vill kontakta föreningen kan man göra det på deras hemsida.

23 november
Vi träffades på Boo Folkets Hus och gick igenom hur det går med sista faserna med filmen. Vi väntar fortfarande på besked från Filminstitutet för finansieringen av sista delen av "postproduktionen". Så fort vi får besked sätter vi igång med slutmixningen, färgkorrigeringen och överföringen till en 35 mm filmkopia.

Premiär?
Många har hört av sig till Manusgruppen och undrat när det blir premiär. Ännu kan vi tyvärr inte faställa ett datum. Först måste vi ha löst finansieringen till den sista delen av produktionen och den biten tagit mycket längre tid än beräknat. Men nu ser det ut som att problemen kan bli lösta och vi hoppas på klartecken inom kort.

Detta har även fördröjt vår turné då den är beroende av att filmen haft premiär. Så det går nu inte att heller att säga när vi turnén kommer igång. Vi har fått många förfrågningar och vi i Manusgruppen har redan väskorna klara för att ge oss ut.

När vi började projektet år 2001 hade vi inga pengar alls för att göra filmen, men vi vågade satsa stort och litade på vår förmåga att förvekliga vår dröm att göra en kollektivfilm som är både bra och som skulle komma till biograferna. Vi är nära målet och kommer att lyckas. Vi ger oss inte innan dess!

Manusgruppen hade ett stånd på PRO Kongressen den 17 september: Vårt mål var att knyta kontakter inför turnén. På bilden ser man Gunnborg Kjellberg från Fagersta, Sven-Gustav Andersson, Lukas Wojarski, Ann-Marie Ekström, Inga-Britta Forsman och Ragnar di Marzo

15 augusti.
Nu är sommaren snart över och vi är igång igen! Här finns en liten resumé på de aktiviteter vi kommer att göra under hösten 2004.

Långfilmen "Kärringen därnere" är nu färdigklippt och det som återstår är en ljudmixning i studio. Regissören Ragnar di Marzo och klipparen Thomas Holéwa har suttit länge och finslipat materialet och båda är mycket nöjda med slutresultatet. När ljudmixningen är klar och vi har en helt färdig filmkopia, planerar vi en förhandsvisning för alla som har medverkat i Manusgruppens filmprojekt. Det är ännu svårt att säga när det blir, det finns fortfarande en del tekniska moment som ska fixas. Vi vet heller inte när det blir biografpremiär, det bestämmer distributören Triangelfilm senare under hösten när dom har sett en helt färdig filmkopia.

Dokumentärfilmen Manusgruppen har gjort, är nu överlämnat till Sveriges television. Det är en 25 minuters "pilotfilm" om hela projektet, från "ax till limpa". Vi väntar på svar från SVT om de är intresserade att sända dokumentären.

Turnén
Vi är fullt upp med att organisera turnén. Vi planerar för närvarande turnén till dessa orter:

ABF Södertälje- Nykvarn
ABF Södra Västerbotten
Trosa bygdens kulturråd
ABF Nordvästskåne.

Manusgruppens tisdags möten som vi har haft i över tre år på Boo Folkets Hus, kommer vi inte att fortsätta med i dagsläge. Men Manusgruppen kommer att fortsätta att träffas i oregelbundna tider i samband med planeringen av turnén.

Juni 2004
Vi har stängt för sommaren och träffas igen i mitten av augusti. Anmälningar till turnén kan man göra under hela sommaren här. Trevlig sommar!!

13 april 2004
Manusgruppen var med i kulturfestivalen "Next stop Rinkeby". Manusgruppen hade en workshop i Rinkebys Folkets Hus i Stockholm, se också på länken www.nextstop.rinkeby.nu och här för mer information

30 mars 2004
Vi filmade dokumentärfilmen. Marcus Persius kom till mötet, han bor numera i Borås. Jon Laprevote kom också - vi diskuterade mycket kring det vi vill berätta med dokumentären.
30 mars 2004
Producenten Lukas Wojarski kom och berättade om turnén som vi kommera att göra i september i år - vi spånade på hur vi kommer att organisera oss.
16 mars 2004
Det är kul att se att flera ungdomar som har varit med i projektet i olika omgångar under de nästan 4 åren som har gått, kommer tillbaka! Daniel Regnér tillbaka och hjälper oss med dokumentären. Filmaren och journalisten Eva Brenckert besökte oss.
2 mars 2004
Vi filmade scener till dokumentärfilmen. Först hade vi möte och diskuterade hur vi skulle filma scenerna som Ulla Johansson hade skrivit. Ulla var regissör och bestämde vilka tagningar som skulle göras med fotografen Simon Paglialunga. Vi hade två kamerateam, alla från Manusgruppen.
10 februari 2004
Miguel Bruzzone besökte från Thorildsplan gymnasium besökte oss igen. Marcela Pizarro har kommit tillbaka. Franco Paglialunga har i samarbete med Boo Folkets Hus skapat en redigerings studio där vi nu träffas och tittar på material som vi har samlat under projektets gång.
20 januari 2004
Vi filmade en intervju för dokumentären och tittade på ett avsnitt som vi filmade 18 juni 2002 då vi åkte ut på Skärgårdesa.
Miguel Bruzzone från Thorildsplan gymansium besökte oss. Han hade hittat oss på nätet och ville veta hur vi gör dokumentären.
Vi har fått ekonomiskt stöd från LO Kulturfonden för att organisera en turné med Manusgruppen kring premiären i september.

Vi har fått ekonomsikt stöd från Skandia Idéer för livet.

Senaste nytt augusti 2003.
Nu är sommar semestern slut! Mansugruppen kommer att fortsätta träffas två gånger i månaden på Boo Folkets hus för att färdigställa dokumentären. I mitten av augusti börjar vi klippa långfilmen med filmklipparen Thomas Holéwa .

Vi hade åtta veckors filminspelning från slutet av april till mitten av Juni 2003. Man kan läsa två artiklar som skrevs om inspelningen: Nacka Värmdö Posten,
Mitt i Nacka
.

Man kan också Se bilder från inspelning

Under inspelningen kommer vi inte att ha manusmöte på tisdagarna på Boo Folkets Hus i Orminge. Dokumentärgruppen kommer att fortsätta med att filma dokumentären. Från den 3 mars finns det en ny manusversion man kan läsa på länken manuset.

OBS : Vår kära Agda har genomgått ett namnbyte och numera heter Magda. Bli inte förvånad alltså om båda namnen förekommer. Vad det än står här på sajtens olika sidor är det Magda som gäller från och med nu.

8 april 2003.
Vi pratade om minnen från andra världskriget då vi vill skapa en scen där Agda och Dana tittar i ett album med bilder från kriget och att Agda har känt närheten av ett krig.

 

April 2003
Vi har nu fått klart att Svenska Filminstitutet beviljar produktionsstöd genom konsulent Per Nielsen!

25 mars 2003.
Inspelningen närmar sig med stormsteg. Parallellt med mötena i Orminge arbetar produktionskontoret inne i stan för högtryck med att arrangera allt.

Mars 2003
E
tt glädjande besked från Integrationsförvaltningen, Stockholm Stad
som har beslutat att ge bidrag till Manusgruppen även i år!
Den 2 mars
Vi gjorde en till provfilmning hemma hös Ann-Marie Ekström . Läs Ann-Maries redovisning om provfilmningen här.

Mars 2003
Ungdomsstyrelsen har beviljat ekonomsikt stöd till Manusgruppen "som syftar till att vara ett positivt inslag i debatten om ålderssegrattion i samhället".

Den 18, 25 och 4 mars
Vi arbetade vi med planeringen av dokumentärfilmen under ledning av Carolina Gonzales från dokumentärgruppen.Vi filmade ocskå ett par sekvenser. Bilden visar mötet den 18 mars.

Mötet den 11 februari 2003.
Vi fick besök av skådespelarna Gunvor Pontén, Axelle Axell, Marianne Karlbeck, Gösta Hurtig-Möller och Zladiana Ztociz. Vi läste flera sidor av manuset - och firade med tårta Gunvor Ponténs födelsedag.
Lördagen den 8 februari
Vi gjorde vi en provfilminspelning hemma hos Ann-Marie Ekström
. Se på länken inspelning-planering
4 februar 2003
Vi diskuterade mycket om provfilminingen som vi planerar göra lördagen den 8 februari hemma hos Ann Marie Ekström.
Januari 2003
Vi från Manusgruppen är glada att vår ideella förening Gränslös film har nu formellt inlett ett samarbete med Projektbyrån Orkano för att producera långfilmen "Kärringen därnere ". Filmens nya producent heter Lukas Wojarski och Karin Strandberg kommer att bli filmens inspelningsledare. Välkomna!
På länken inspelningen kommer man snart att kunna läsa mycket mera om själva inspelningen som börjar under våren - och det kommer att finnas en presentation på alla som arbetar med produktionen.

28 januari 2003
Vi började med att läsa ett par sidor av manuset , sen delade oss i två grupper: scenografigruppen och dokumentärgruppen. Planering pågår angående filmningen av dokumentären, vi hoppas börja filma nästa vecka.

21 januari 2003
Vi fick besök av skådespelerskan Axell Axelle som tillsammans med Gunvor Pontén läste med oss flera sidor av manuset.

14 januari 2003
Vi läste tillsammans med skådespelerskan Gunvor Pontén flera scener från manuset. Ann-Marie Ekström berättade om arbetet hon och scenografigruppen gör med att samla på rekvisita till Magdas lägenhet.
7 januari 2003
Vi träffades igen efter nyårsfeten. Vår dramaturg Fredrik Lindqvist hade med sig den första versionen på hela manuset. Manuset finns nu att läsa på hemsidan och man kan också ladda ner den om man vill.
Vi började att läsa tillsammans och kommer att fortsätta med det på nästa möte.
17 december 2002
Vi hade möte på Folkets Hus istället för Lava därför att Ann-Mari Pantzar visade sina filmer som hon har gjort på super8 på femtiotalet.
Det finns många dagböcker som inte har uppdateras och det kommer vi att göra under jul uppehållet.

10 december 2002.
dokumentärgruppen och scenografi- gruppen arbetade med förberedelserna inför inspelningen som vi beräknar kommer att börja i april 2003. På länken inspelning /planering kommer man kunna följa planeringen.

3 december 2002 på Lava
Vi diskuterade mycket om rollen Magda tillsammans med skådespelerskan Gunvor Pontén. Tillsammans med vår "scenografi mentor" Franco Paglialunga hade vi ett spännande samtal på all rekvisita som kommer att finnas i Agdas hem. Det många idéer på hur scenografin kommer attt utformas.
26 november 2002
Vår dramaturg Fredrik Lindkvist är hemma och sammanfattar ett manus från alla våra idéer, se länken anteckningar. Vi arbetade med dokumentärgruppen kring dokumentären, se också länken dokumentären/planering. Skådespelaren Gösta Hurtig-Möller var med oss idag.
19 november 2002 på Lava
Vi fortsatte att spåna kring scenografin och rekvisitan till Magdas hem tillsammans med skådespelerskan Gunvor Pontén. Se också länken scenografigruppen.
12 november 2002
Fredrik Lindqvist, var hemma för at skriva ett första utkast på manuset. Vi lyssnade på det som scenografigruppen och dokumentärgruppen har gjort det senaste tiden - och det händer mycket och stämningen är på topp! Journalisten Kirsti Kajannen var med oss igen och skriver enny artikel för finska tidningar.

5 november 2002 på Kulturhuset
Lava var stängt så vi träffades nere på bottenvåningen. Vi fick besök från Integrationsförvaltningen, Stockholm Stad och Stockholms läns landsting kulturnämnd. Vi berättade hur vi har arbetat under hösten och tidsplanen för projektet.

29 oktober 2002
Fredrik Lindqvist gjorde en ny genomgång på hur man arbetar som dramaturg och analyserar ett manus. Vi analyserade också flera sekvenser från treatment. Snart finns det uppdaterade dagböcker.

22 oktober 2002 på Lava
Vi arbetade tillsammans med sådespelrskan Gunvor Pontén på scenografin. Ann Marie Ekström, Inga Britta Forsman och scenografen Franco Paglialunga har nu samalt mycket material, snart finns materialet på hemsidan.

15 oktober 2002
Fredrik Lindqvist gjorde en genomgång på hur man arbetar som dramaturg och analyserar ett manus. Vi analyserade också flera sekvenser från treatment. Se också länken anteckningar, snart finns det uppdaterade dagböcker.

8 oktober 2002 på Lava
Vi delade oss i två grupper och arbetade på dokumentären och på scenografin. Snart finns det en ny länk på hemsidan: inspelning. På länken ska man kunna följa hur planeringen med filminspelningen fortskrider.

1 oktober 2002
Vi analyserade flera sekvenser från treatment och fick många nya idéer. Vi fortsatte diskussionerna kring Agda med skådesperskan Gunvor Pontén.
Ulla Johansson berättade om hur arbetet med dokumentären fortskrider. Det kommer flera uppdaterade dagböcker . Se också anteckningar från mötet.

24 september 2002
Vi har nu börjat träffas på Lava på Kulturhuset igen. Vi delade oss i två grupper, det ena gruppen arbetade med dokumentären och den andra med scenografin. Snart finns det en ny länk på hemsidan: inspelning. På länken ska man kunna följa hur planeringen med filminspelningen fortskrider.
September 2003
Vi på Manusgruppen är glada att ha fått en ny medlem: Audey Badoin som kommer från Frankrike. Hon är med den Europeiska programmet "volontärtjänst". Läs mera om EU- volontärtjänst på Ungdomsstyrelsens hemsida
17 september 2002
Skådespelerskan Gunvor Pontén och Karen Austin från Ungdomsstyrelsen besökte oss. Vi diskuterade mycket kring Agda och hennes relation med ungdomarna i filmen. Dagböckerna uppdateras under veckan. Se anteckningar för att läsa en resumé på det som sades.
3 september 2002
Vi fortsatte att fördjupa oss i treatment och fick flera nya idéer kring ungdomskollektivet och deras roll i handlingen. Vi diskuterade länge på Danas dröm och hennes relation med kollektivet. Det finns flera uppdaterade daböcker. Se anteckningar för att läsa en resumé på det som sades.
20 augusti 2002
Alla hade läst det treatment som Fredrik har skrivit och idag lyssnade vi på alla intryck och förslag. Ulla och Carolina har skrivit i sina dagböcker deras idéer kring förlsag till ändringar. Se anteckningar för att läsa en resumé på det som sades. Det finns flera dagböcker som kommer att uppdateras unde veckan.
6 augusti 2002
Nu träffades vi igen efter sommarlovet. Vi kommer snart ha ny länkar angånde planeringen inför inspelningen som börjar maj 2003. Fredrik vår dramaturg har skrivit ett treatment under sommaren, vi kommer ge våra synpunkter kring den på nästa träff. Det kommer finnas flera uppdaterade dagböcker dom kommande dagarna.

Dagens Nyheter uppmärksammade projektet med en stor artikel på "Insidan" 2 juli 2002. Se artikeln : "Film som minskar klyftorna" av Awiwa Keller.

Mötet 18 juni 2002
Vi var tjugo personer som åkte till Skärgården, på Nämdö för att avsluta våra möten för säsongen.
Vi hade en strålande dag! Läs dagböckerna som uppdateras i kommande dagarna.

Trevlig sommar!!!!!!

Juni 2002
Vi har fått ytterligare ett glädjande besked från filmkonsulenten Niklas RådströmFilminstitutet: projektet får planeringsstöd. (sommar 2002)
11 juni 2002
Vi hade vår sista manusträff för säsongen. Nästa vecka åker vi till Skärgården och filmar ett nytt avsnitt till dokumentären. Vi arbetade länge på relationen mellan Agda och Dana i filmen. Det kommer att finnas flera uppdaterade dagböcker. Se också länken anteckningar.
4 juni 2002
Journalisten Awiwa Keller från Dagens Nyheter besökte oss igen, denna gång på Kulturhuset. Hon ställde många frågor på hur samarbetet fungerar mellan unga och äldre i Manusgruppen.
Juni 2002
Vi är mycket glada över att Stockholms läns landsting kulturnämnden stödjer Manusgruppen ekonomiskt också i år.

Maj 2002
Vi har fått ett glädjande besked från filmkonsulenten Niklas RådströmFilminstitutet: Manusgruppen får ytterligare 50 000 kr i form av manusstöd.

28 maj 2002
Vi fick besök av Awiwa Keller som är journalist på Dagens Nyheter. Vi diskuterade mycket kring andra akten och vi fördjupade oss på filmens olika karaktärer - se länken karaktärer . På länken anteckningar kan man läsa en resumé på det som sades. Se uppdaterade dagböcker.
Metro - Stockholm has skrivit en artikel om oss.
21 maj 2002
Vi träffades på Lava och diskuterade mycket om Dana. Vi fick flera nya idéer och Marcus håller på att skriva en ny backstory som kommer att finnas i hans dagbok. Vi gjorde en planering förnästa inspelning på dokumentären som vi kommer att göra under Skärgårdsresan den 18 juni.
14 maj 2002
Vi spånade länge kring Agdas relation till sin son och kom fram till flera nya idéer. På länken anteckningar kan du läsa en resumé på våra samtal. Flera dagböcker uppdateras under veckan.
7 maj 2002
Vi träffades på Lava och spånade kring nästa avsnitt på dokumentären. Den 18 juni åker vi alla på en båtrresa ute i Skärgården. Vi hoppas då också filma mycket.
PRO tidningen Pensionären har skrivit en fin artikel om oss. På länken pressklipp hittar du den.
30 april 2002
Filmkonsulenten Niklas Rådström från Svenska Filminstitutet kom och besökte oss. Tillsammans hade vi en mycket givande diskussion angående andra akten på filmen. Se länken anteckningar för att läsa en redovsining på det som sades. Dagböckerna uppdateras i veckan.

23 april 2002
Vi träffades på Lava och arbetade vidare med planeringen på dokumentären. Nästa filmatisering blir på en skärgårdstur där vi rekognoserar filminspelningsplatser för scenerna ute i skärgården i andra akten, se manuset.

April 2002
E
tt glädjande besked från Integrationsförvaltningen, Stockholm Stad
som har beslutat att ge 100 000 kronor i bidrag till Manusgruppen! Det är andra gången som vi har fått bidrag från Stockholms Stad, Integrationsförvaltningen. Om du vill du läsa en projektetbeskrivning på Manusgruppen, se länken Gränslös film

16 april 2002
Vi hade en mycket intensiv möte med flera idéer kring andra akten, läs anteckningar som ger en redovsining på det som har sagts. På länken
manuset kan man se hur manuset ser ut i dagsläge. dagböckerna uppdateras i veckan.

Måndag 15 april var Ulla , Marcus och Ragnar på Sveriges Radio, P4 . Vi berättade om Manusgruppen.
Torsdag 11 april var Ragnar och Fredrik Radio Stockholm och berättade om Manusgruppen i en lång intervju som sändes klockan 22.00.

Se "senaste nytt" från 6 september 2001 till 9 april 2002

 


uppdaterad :