Kärringen därnere : www.manusgruppen.se Ann Marie Ekström

startsida
senaste nytt
dagböcker
manuset
dokumentär
inspelning
Gränslös film
turné
pressklipp
länkar
kontakta oss
faq

sök i sajten :


 

 

 

sista uppdatering

Agda är en person med bestämda åsikter. Med ett häftigt humör: alla har respekt för henne - men hon har ett gott hjärta och är mycket snäll och hjälpsam. Hon bor inne i stan i en trerums lägenhet. Nu är det så, att huset skall göras om till Bostadsrättförening. Hyresgästerna skall rösta om detta. Alla samlas för att rösta och röstsiffran blir 86 för och 85 emot. Men nu händer det något, en av hyresgästerna kommer instormande, det är Greger som bor på nedre botten och är en liten slarver. Han har nio katter som förorenar litet varstans, han är rätt berusad och röstar så att det blir 86 emot och 85 för.

Agda har en son som heter Jacob (förslag till namn). Han vill ha sin mammas lägenhet och kommer hem med en present till henne. Det är en synt. Sonen är rätt så menlös. Han berättar för henne att han har fått ett arbete i kommunen. Nu har Agda råkat träffa en kvinna som kommit hit som flykting och har ingenstans att bo. Hon undrar om inte Agda kan hjälpa henne. Hon talar bra svenska och verkar väldigt trevlig. Agda tyckte synd om henne och erbjöd henne att sova över hos henne. Men hon måste vara väldigt tyst och inte öppna dörren för någon.

Plötsligt ringer det många signaler på dörren och Agda blir väldigt rädd. Tänk om någon vet att hon gömmer en flykting? Hon tänker på sin son, som kanske mister sitt arbete. Dana får gömma sig i en garderob. Det fortsätter att ringa på dörren. Agda går för att se vem det är. Hon skakar i hela kroppen, öppnar en springa i dörren och tittar ut: det är generalen med en flaska champagne i handen. Han skrattar och vill komma in, men Agda säjer att han får komma en annan kväll. Hon skyller på en maginfluensa, han ser lite snopen ut när han går ner för trapporna. Agda drar en lättnande suck och går in till Dana som sitter inne i garderoben och öppnar dörren. Agda vill sen gå och sova efter allt som har hänt.

Nästa dag ringer Agda till sin väninna Maud och ber henne komma till sig. Agda har tittat i Danas väska två falska pass. Nu är Agda riktigt rädd och vill bli av med Dana. Tänk om polisen hittar henne, vad skall det bli? Maud och Agda bestämmer en plan, de berättar till Dana att de hittat ett bra ställe hon kan bo på. De går sedan ut med henne och lämnar henne ensam, snar kommer hjälpen. Dana är så tacksam, men ser två polisbilar som är på väg. Hon blir jätterädd och springer sin väg.

Agda får samvetskval för hon har ringt polisen. Nästa dag går Agda ner i tvättstugan och hittar Dana där. Agda därefter blir så glad och kramar om henne. Agda ångrar sig att hon har polisanmäld henne, men ändå känns det svårt att tänka på att hon gömmer en flykting.

Nu ringer det på dörren än en gång och Dana får gömma sig i garderoben igen. Det är en granne som alldeles upphetsad måste berätta vad som har hänt Greger. Han kom hem på natten litet på örat som vanligt och finner sina älskade katter liggande döda framför en dörr. Han skriker och rusar därifrån ut på gatan och blir påkörd av en bil. Ambulansen kom och hämtade honom. Tänk om han är död säger grannen? Agda lovar att ringa till sjukhuset och höra efter. Sedan stänger hon dörren och är alldeles förkrossad. Dana undrar vad som har hänt. Agda kan inte tänka att det var Generalen som tagit livet av katterna, men han alltid har pratat om dessa förbaskade katter.

Dana har en bror som kommer hit på okända vägar och letar efter henne. Han har varit med om mycket otäcka saker i sitt hemland och Dana är rädd för honom. Av någon man från hans hemland fåt han veta att bor i Stockholm. De kommer hit och börjar leta efter henne. Men tiden går och de måste ha pengar. De planerar ett rån. Mannen har lyckats få hyra en kolonistuga som de bor i. De pratar om ett bankrån eller en rån på en värdetransport. Sedan vill de åka till Amerika, där har de vänner som kan hjälpa dem. Men först måste de ha tag i Dana som vet mycket om sin bror och han är rädd att hon skall avslöja honom.

Under tiden har Agda och några vänner till henne, pratat om att åka från stan. De pratar om att åka till Stockholms skärgård. Maud berättar att hon för många år sedan bodde på pensionat ute på Nämdö. Det var så vackert där ute med en underbar natur med en vacker gammal kyrka och affär med restaurang - vissa kvällar fanns även musik. Man kan åka ut med båt till Långvickskär och Brunnskär. På Nämdö kan man hyra småstugor. Sällskapet pratar om att få fiska och äta nyrökt ål och rökt sik. De började bli riktigt uppspelta, börjar sjunga och dansa.  De tänkte på sina ungdomsår med mycken dans och musik.

14 maj

Utflykten till skärgården.
På resan ut till skärgården har Agda och generalen Kurt funnit att de har samma intressen och nu förstår de att de funnit varandra. De skrattar och berättar sina upplevelser som de varit med om i sina liv. Mona och Lollo filmar alla vackra ställen de åker förbi. Plötsligt vid en brygga som de landat vid, kommer en gammal vän till Mona ombord på båten och har en kompis med sig. Det blir kramar och mycket att berätta sen de träffades sist.
Dana vill sitta och måla fåglar, gamla hus, vilda blommor och djur. Dana älskar att bada, ströva omkring och upptäcka saker. Hon vill gärna träffa folk, sjunga och dansa. Hon träffar en man som verkar trevlig. Han är en enstöring med ett litet hus. Han bjuder hem henne och bjuder henne på en smörgås och hemkört brännvin - sedan vill han ligga med henne. Det blir bråk och han låser in henne. Hennes vänner saknar henne fram på kvällen och begär hjälp av sommargäster och bofasta.
Dana klättrar ut genom ett fönster och springer iväg men plötsligt ramlar hon omkull och kan ej resa sig, Hon tror att det är något brutit. Hennes vänner är väldigt oroliga och nu kallas helikoptern som har en magnetkamera som kan spåra försvunna personer - efter flera timmar hittas hon gråtande i en bergsskreva. Hon får åka med till sjukhuset och hon har fått en svår stukning.

18 juni
Alla träffas och åker ut till Nämndö - vi är 19 stycken och vi blir emottagna av Mona och Marga. Vi äter hemma hor Mona i hennes underbara villa. God mat med lax och sallader. Vi har en underbar dag som man har mycket glädje av. Vi pratar om att vara två eller tre som skall arbeta tillsammans kring olika uppgifter - ungdomar och vi äldre.

5 augusti
I samma hus som Agda bor finns ett kollektiv med några ungdomar. En dag kommer en av ungdomarna ner till Agda och ber om ett samtal med henne. Han berättar att alla i kollektivet är oroliga att det ska bli bostadsrätter av lägenheterna och ingen i kollektivet har pengar att satsa. Nu har dom hört att Agda är väldigt engagerad i detta och han ber om hennes hjälp. Han vill att Agda följer med upp för att träffa ungdomarna. Vad ska vi bo om det blir bostadsrätter? Agda tycker att ungdomarna verkar trevliga. De berättar att några går och utbildar sig i olika yrken. En flicka går och utbildar sig inom teater och musik. Agda blir förtjust och vill att flickan  skall följa henne ner och spela på hennes synt.

Nu träffar flickan Dana hos Agda och de märker att de har samma intresse. Dana frågar om de inte kan ordna en fest hos Agda. Det blir en trevlig fest. Rätt vad det är kommer Agdas son in och undrar om Agda har blivit tokig när hon dansar omkring som en tonåring. Han blir förskräckt och börjar skrika och vill att alla skall sluta och gå därifrån. Men ungdomarna kommer fram till honom och berättar hur festen kom till och ber honom att vara med och ha roligt. Dana och sonen börjar prata om allt som hänt henne, och hon ser ju bra ut, och han finner tycke för henne. Varefter festen fortsätter blir han mer intresserad av henne. Han föreslår att de kan gå ut och ta en promenad och tittar på Mongoliträdet som nu slår i blom och sedan äta en biff på något ställe. Dana som aldrig varit på Vita bergsparken, blir intresserad, och han berättar om en kvinna som har hjälpt många fattiga barn och familjer. Det finns en liten staty av henne nedanför kyrkan - där hon står med två små barn. Dana blir mycket intresserad av allt han berättar och tackar ja.

Agda har nu kommit på att sonen och Dana har ett pinsamt förhållande. Agda är förtvivlad att hennes son kan uppföra sig så, han är ju gift och har två barn. Agda har talat med sonen om detta, men han bryr sig inte. Han säger att han vill ha ett litet äventyr bredvid. Agda och sonen blir osams och sonen är väldigt arg på sin mor, han springer rasande iväg. Skriker och gapar i trapporna - Agda vet inte riktigt vad hon ska göra. En av flickorna i kollektivet hat lyssnat till allt. Hon går in till Agda och försöker trösta henne. Men flickan vet att sonen har försökt göra närmande även mot henne. Men hon kan inte berätta för Agda om detta. Flickan har hört mycket om sonen som har varit nära att åka fast många gånger. Han är inte så oskyldig som Agda tror. Han kan vara riktigt odräglig och argsint mot många som inte gör som han säger - hotfullt och elak har han varit även mot sin familj.

Agda retar sig på Dana när hon möblerar om hos henne, utan att fråga om lov. Dana lånar pengar av Agda, som hon inte kan betala igen - och Agda tycker att hon går för långt. Agda försöker förklara att allt inte är som i Danas land.

Samtidigt vill sonen att Dana skall få någon annan stans att bo. Ty han är rädd att mamman flyttar henne till Generalen. Agda undrar om Dana har något som kan skada henne, när hon är insyltat i så mycket som har hänt.

Dana tar en lång promenad vid vattnet. Hon sätter sig och då får hon se något som ligger i en plastpåse. Hon böjer sig ner och ser en hand sticka ut från påsen, hon halkar när hon reser sig upp och hamnar i vattnet. Hon kravlar sig upp och ser ett ansikte, en främmande man som skriker på henne. Hon blir livrädd och springer därifrån, men mannen har sett samma sak och tror att Dana har tagit livet på någon. Han kontaktar polisen med mobilen som strax kommer på plats. Det är flera likdelar i påsen. Mannen berättar att han har sett en våt mörkhårig kvinna springa därifrån.

Dana är livrädd och springer hem. Agda ser henne och förstår att någonting har hänt. Dana går in och byter kläder och väntar att Agda skall komma in. Agda går till Generalen och berättar vad hon har sett. Generalen tycker det verkar konstigt och de pratar om att Dana måste gå till polisen och begära asyl, för annars kan många råka illa.

22 september
Alla undrar vad som hänt eftersom den mörka mannen står och kramar om Dana. Dana talar om för dem alla att det är hennes bror som har letat efter henne och äntligen hittat henne. Dana föreslår att alla träffas hemma hos Agda så skall hon förklara allt åt dem. Dana förklarar varför hon flytt från sitt land. Danas styvfar har varit med om mycket otäcka saker och att ha angivit många människor, det har lett att de har dödats. Dana förklarar att hon har fått reda på allt detta och flyr därför hon är rädd att styvfadern skall döda henne. När nu hennes styvfar står inför rätta behöver hon inte vara rädd för honom längre. Hon är så glad att ha träffat Agda och alla har varit så snälla mot henne. Men hon har bestämt sig för att åka till England som hon alltid längtat till. Hon tänker nu skriva till sin mor och förklara varför hon flytt och att hon småningom kommer för att hälsa på släkten och alla bekanta.

Agdas son.
Agdas son har suttit tyst och funderat på att hans mamma är så duktig med allt som har hänt. Han beundrar henne för att vara så stark. Han skäms lite och börjar förstå hur hon har kämpat för att han har fått det bra i livet. Men han funderar över att han inte fått reda vem som är hans far. Han skall tala med henne när allt är över. Han försvinner att tag och är tillbaka med några flaskor mousserade viner och tycker att alla skall skåla för allt som har hänt och att alla ska fortsätta att vara vänner.

15 oktober
Ungdomarna bor hos Matti och han har kontrakt på lägenheten. Han har mycket att säga till om. Ungdomarna är Erik, Elisabeth, Vesna och Natalie.

Erik arbetar som ordningsvakt på ett vinställe i stan och pluggar på dagarna. Elisabeth jobbar i en djuraffär. Vesna jobbar som bartender. Jonathan är utskriven från kåken och vill ha ordning på sitt liv.

Erik och Elisabeth är mycket intresserade av varandra, de tittar kärleksfullt på varandra. Vesna är också intresserad av Erik men hon har märkt deras blickar och att de har roligt tillsammans. En kväll sitter Elisabeth och läser en bok när Vesna o Erik kommer hem. Hon blir riktigt svartsjuk när hon ser Vesna  böja sig över Erik och försöker kyssa honom. Elisabeth blir arg, slår ihop boken och går in i sitt rum. Hon klär av sig, sätter på sig morgonrocken och går ut till badrummet. I samma stund stöter hon ihop med Erik. Han vill veta varför hon verkar så konstig mot honom. Han förstår ingenting. Ingen av dom kan sova den natten. På morgonen träffas de vid frukostbordet. Vesna kommer ut till dom och sätter sig bredvid Erik och frågar om han kan få ledigt på kvällen så de kan gå på bio. Men Erik avböjer och när Elisabeth reser sig från bordet, går han efter henne. Han frågar om de inte kan träffas efter jobbet och kan prata ut med varandra. Elisabeth blir först arg och säger att de har inget att prata om. Hon springer därifrån, men han springer efter henne, tar tag i henne och frågar varför och säger att han tycker så mycket om henne. Då bestämmer hon sig att träffa honom på kvällen.

Kvällen blir mycket trevlig. De sitter bredvid varandra på bio och håller varandras händer och äter godis. Efter bion går de ut och dricker några öl och pratar om sina föräldrar, om kompisar och hur skolan har varit. De vandrar sakta hemåt. När de kommer hem har de svårt att skiljas åt. De kysser varandra, då kommer Vesna hem och får se på dem. Hon blir vansinnigt svartsjuk och försöker slå till Elisabeth, det blir väldigt bråk när alla kommer utrusande från sina rum och undrar vad som händer.

2 mars
Provfilmning hos Ann-Marie Ekström
Halv åtta på lördagsmorgonen stannade bilen med allt som skulle placeras ut, ljus, kamera och alla sladdar. Ljus skulle skärmas av och pojkarna och Karin arbetade och hade samtidigt roligt - vilket härligt gäng! Jag fick så mycket kindpussar och kramar så jag får tårar i ögonen, bara jag tänker på det! Vilket härligt kamratskap det var mellan alla! Jag hade smörgåsar, kaffe och dryck färdigt när de kom. Karin handlade mat åt alla och vi hjälptes åt med kaffe och mycket dryck när det behövdes. Ingen klagade på något, det var en fin stämning, jag som aldrig har varit med om en filminspelning annat än som statist, tyckte att det var en upplevelse utan like. Skådespelarna var så underbara människor - tiden gick alldeles för fort.
Samma sak inträffade på söndags morgon. Nu kom det ungdomar och en ny Dana som provfilmade även på lördagen. Jag tyckte att det var rätt så bra, men jag kan inte bedöma detta när jag inte är kunnig inom detta yrke. Men jag har hela tiden tyckt att detta var fantastiskt och jag följde med manuset hela tiden. Jag hade mycket roligt och tyckte allt var underbart: välkommen igen om det behövs.
Nu skall lägenheten till filminspelningen i april möbleras och PRO är väldigt intresserade och ringer och frågar när vi skall hämta möbler och allt annat till lägenheten - det blir en rolig vår som jag får vara med om.

Tack alla som jag har träffat under provfilmningen.

 

 


uppdaterad :