Kärringen därnere : www.manusgruppen.se Mitt i Nacka, 19 maj 2003

startsida
senaste nytt
dagböcker
manuset
dokumentär
inspelning
Gränslös film
turné
pressklipp
länkar
kontakta oss
faq

sök i sajten :


 

 

Mitt i Nacka, 19 maj 2003
Text av Anna Rönngren
Foto: Jonas Andreasson

Humor och allvar. Proffs och amatörer arbetar tillsammans i filmprojektet "Kärringen därnere".

I en lägenhet på Utövägen i Orminge centrum ligger mikbommar, stativ, lampor och sladdar. Klädkammaren är full av scenkläder och i badrummet fixar sminkösen till en av skådespelarna. Här pågår just nu inspelningen av långfilmen Kärringen därnere. I huvudrollerna syns Gunvor Pontén och Aida Gordon och för regin svarar Ragnar di Marzo.
-Filmen är en metafor för fort Europa, där många människor hamnat i en Kafkasituation där de inte får något pass och var och en lever sin egen situation, säger Ragnar di Marzo.

Det kan låta tungt, men filmen är en komedi. Berättelsen handlar om 74-åriga Magda, en ensam och besvärlig människa, som oväntat dras i händelser som resulterar i att hon gömmer den 23-åriga flyktingkvinnan Dana i sitt hem.

-Magda är en vanlig person som tar viktiga beslut som påverkar hela hennes liv. Filmen handlar om när den lilla människan hamna mitt i stora världshändelser säger Ragnar.

Inspelningen har pågått sedan i april, men arbetet med manuset har hållit på i ett och ett halvt år. Sedan september 2001 har ett 30-tal pensionärer och ungdomar träffats varje tisdag, i Folkets hus i Orminge, för att diskutera berättelsen och dess karaktärer. En av eldsjälarna i manusgruppen är 77-åriga Ulla Johansson från Östra Orminge. Hon har bland annat bidragit med utformningen av karaktärerna till Magda och hennes två närmaste väninnor Lollo och Maud.
-Om man vill skapa realistiska människor är det viktigt att ge karaktärerna en bakgrund. Magda har fått klara sig väldigt mycket själv och är, som många i min generation, uppfostrad att vara en duktig flicka och fin flicka, vilket resulterar i att hon blivit lite dominant och bestämmande, säger Ulla Johnsson.

Det var Ulla som kom på hur Magda och Dana först skulle mötas.
-Dana tror att hon är jagad av sin bror som ska döda henne. Hon åker till Orminge för att gömma sig hos en bekant, men hittar inte rätt dörr utan hamnar i källaren. Där möter hon Magda som gått dit för att kontrollera att ungdomskollektivet i huset i använder tvättstugan utanför bokade tid, berättar Ulla.
Mötet innebär en förändring av Magda som på något sätt blir rörd av Danas situation och bestämmer sig för att gömma henne i sin lägenhet. Allt eftersom tiden går blir fler och fler personer indragna i projektet att gömma Dana. Magda får exempelvis hjälp av ungdomarna i kollektivet och blir successivt en öppnare människa.

-Jag är halvitalienare. I Italien ser man alla generationer ute på kvällarna. Jag vill skildra en situation där unga och gamla möts på ett sätt som känns trovärdigt utan att det blir gulligt. Magda gör inte bara bra saker, hon söver exempelvis ner Dana och läser hennes anteckningsböcker, säger Ragnar.
Han och manusförfattaren Fredrik Lindqvist valde att arbeta med en manusgrupp för att bryta klichéer och komma ifrån förutfattade meningar.
-Det finns massor av schabloner när man tänker på äldre människor. Man tror ofta att de är tråkiga, men vi har märkt att de har humor och är väldigt aktiva, säger Ragnar.

Under inspelningen deltar manusgruppen som statister. Filmprojektet har även involverat andra boende i Orminge.
-Man träffar massor av nya människor när man jobbar så här. Grannarna i huset där vi spelar in är jätte trevliga och flera av barnen är med som statister, säger Ragnar.
Inspelningen ska vara klar den 13 juni. Kärringen därnere har premiär på Göteborgs filmfestival i börja av nästa år.

 


uppdaterad :