Kärringen därnere : www.manusgruppen.se Nacka Värmdö Posten

startsida
senaste nytt
dagböcker
manuset
dokumentär
inspelning
Gränslös film
turné
pressklipp
länkar
kontakta oss
faq

sök i sajten :


 

 

Nacka Värmdö Posten, Tisdag 15 januari 2002
Text av: Eva Strandberg
Foto: Lars Tegman
Unga och pensionärer gör film tillsammans

De är många men vill bli ännu fler. Projektledaren Ragnar di Marzo
(2:a fr.hö,bakre raded), ser gärna att flet ungdomar hör av sig.

- Hon är vacker, det vet jag, och varm men mycket splittrad. Hennes namn är Dana.
Kreativiteten blir till intensiv diskussion när pensionärer och ungdomar träffas för att göra film. Långsamt växer ett manus fram.

Andrés Dominguez var med i ett liknande projekt som Ragnar di Marzo höll förra året. Den filmen hette "Det faller en dröm" och visades på Kulturhuset.

Det är kul, det här. Vi får skriva en hel del, och man får vara kreativ.
Det mår man bra av, säger Greta Wikström.

   Hittills har gruppen kommit fram till att det handlar om den äldre kvinnan Agda som övertalas att under några dagar gömma en flyktingsfamilj som hotas av utvisning. Det visar sig dock att det handlar om en mycket längre period än Agda trott från början. Där börjar historien.

    Den här tisdagen har 13 personer kommit till träffen, de sitter kring ett stort bord i Boo Folkets Hus. Många har varit med sedan starten i våras, andra har kommit till de senaste gångerna. Målsättningen är att få dit ännu fler deltagare, helst också ungdomar från Nacka och Värmdö.

Film fascinerar
-         Från början tänkte jag att de klichéer som finns i filmvärlden, särskild när det gäller hur ungdomar och pensionärer gestaltas, borde brytas ner. Varför inte föra samman äldre och yngre och låta dem själva skriva manuset? Säger projektledaren Ragnar di Marzo.

  Sagt och gjort. Lappar sattes upp hos PRO, och snart hade en handfull pensionärer anmält intresse.

- Film har fascinerat människor i alla tider, över flera generationer, ändå är det en ganska ungt media. Jag tror att man kan mötas och förstå varandra genom att göra film ihop, säger Ragnar di Marzo.

Hoppas på TV
Pr
ojektet löper på två år och hittills har gruppen fått bidrag från Svenska Filminstitutet, Stockolms Integrationsförvaltningen och Landstingets Kulturnämnd.  Ragnar di Marzo höll i ett liknande projekt i Rinkeby nyligen (Det faller en dröm), den filmen visades på Kulturhuset. Till sin hjälp hade han då som nu, dramaturgen Fredrik Lindqvist som leder diskussionerna i rätt riktning.

Var och när den nya filmen kommer att visas är för tidigt att säga.

-         Det jag vet är att vi jobbar redan nu för att få den visad på TV. Men det ska inte bli en kommersiell film, det ska bli en originell film.

Under tiden spånas manuset fram, idéerna avlöser varandra: visar det sig att invandrarkvinnan är musikalisk? Ska hon vara muslim eller kristen eller ska religion inte ha med saken att göra alls? Varför kan hon inte komma från Bosnien? Agda, har hon fått cancer, eller till och med aids? Och så fortsätter surret, det avbryts bara i tio minuter av kafferast.


Projektledaren Ragnar di Marzo är mycket egnagerad och lyssnar intensivt när någon kommer med en idé, eller bara vädrar en tanke.

 


uppdaterad :