Kärringen därnere : www.manusgruppen.se Nacka Värmdö Posten, 29 april 2003

startsida
senaste nytt
dagböcker
manuset
dokumentär
inspelning
Gränslös film
turné
pressklipp
länkar
kontakta oss
faq

sök i sajten :


 

 

Nacka Värmdö Posten, 29 april 2003
Text av: Bo Lindmark
Foto: Lars Tegman

"Kärring" i unikt filmprojekt
Inspelningen av filmen "Kärringen där nere" startade i förra veckan i Orminge. Ett unikt projekt där pensionärer från Boo och ungdomar tillsammans arbetat fram manuset.
Skådespelerskorna Gunvor Ponten och Aida Gordon tvekade aldrig när de blev tillfrågade om att vara med i filmenär två av de medverkande i filmen "Kärringen där ner". Gunvor spelar Magda som tar sig an flyktningskvinnan Dana, alias Aida.


"Ska jag verkligen gå framför kameran? Jaha, okej!" Skådespelerskan Gunvor Pontén, alias Magda, 74 år, står beredd att gå in i vardagsrummet för att möta Aida Gordon som spelar Dana, 24 år, för ett replikskifte. Tagning pågår i en lägenhet i Orminge.
Inspelningen av "Kärringen där nere" tog fart i förra veckan och det har varit ett mödosamt och enträget arbete i över två år för alla inblandade.
- Ja, men tänk, här sitter vi nu, helt fantastiskt, säger regissören Ragnar di Marzo.

Om den lilla människan
Filmen handlar om den äldre kvinnan Magda som övertalas att under några dagar gömma en ung flyktingkvinna som hotas av utvisning.
- Det handlar mycket om den lilla människan, alltså Magda, som alltid levt i sin skyddade tillvaro och som kommer i kontakt med den stora världen därute. Det blir ett spännande möte mellan två starka kvinnor, säger Ragnar di Marzo.
Pensionärerna från Boo och ungdomarna har träffats regelbundet under hela den här tiden för att gemensamt mejsla ut manuset och för Marcella Pizarro och Hampus Pettersson, två av ungdomarna, har det varit mycket givande att arbeta med pensionärerna.
- Vissa av dem har varit otroligt roliga att prata med och mycket underfundiga. Som damen som sade att hon ibland tar med sig käppen ut bara för att få respekt, det har vi med i filmen. Scenografen Franco Palialunga drogs från början in i projektet tack vare dramaturgen Fredrik Lindquist.
- Jag tyckte det var en spännande grej, men jag tog det mest på lek i början. Men sedan blev det ju verkligen seriöst. Den här korsbefruktningen mellan gammalt och ungt är så häftig. Och vad säger man när en pensionär kommer med rullator och sedan börjar diskutera dramaturgi och film? säger han.

Premiär till festival
Inspelningen fortsätter nu varje dag fram till den 12 juni och för skådespelerskorna Gunvor Pontén och Aida Gordon, som aldrig tidigare spelat mot varandra, har det blivit en ordentlig utmaning.
- Jag som mest brukar spela fnask och hembiträden, säger Gunvor och skrattar. Jag tvekade egentligen aldrig när de ringde och frågade och nu får jag spela en roll med ålderns värdighet. Det roliga med filmen är också att jag fått möjligheter att själv påverka min roll, ofta är det väldigt styrt, säger Gunvor Pontén som numera är pensionerad från Stockholms Stadsteater.

Ung journalist
Aida Gordon spelar den unga journalisten som flytt från ett mystiskt förflutet i det forna Jugoslavien. Det är inte första gången Aida Gordon spelar rollen som utsatt kvinna från ett annat land.
- Det är lätt att man hamnar i schabloner, jag vill inte att de här kvinnorna hela tiden ska utmålas som offer. Men så är det inte vad gäller den här karaktären, säger hon. Premiären av filmen planeras till 2004 års Filmfestival i Göteborg. Regissören Ragnar di Marzo är full av förväntan.
- Vad jag också hoppas mycket på är den dokumentär om hela projektet som gjorts under arbetets gång. Från den kan man verkligen lära sig något om hur det går till att göra film.

Fakta "Kärringen där nere"
- Projektet har finansierats genom bidrag från Svenska Filminstitutet, Stockholms Integrationsförvaltning och Landstingets Kulturnämnd.  Boo Folkets Hus har ställt upp med lokaler och annat som projektledningen haft behov av. l Filmen produceras av projektbyrån Orkano i samarbete med "Gränslös Film."
- Manusgruppens hemsida heter www.manusgruppen.se.
- Under inspelningen kommer det varje dag att finnas ett Öppet Forum kl.12-12.45 då allmänheten kan träffa inspelningsteam och skådespelare.

Hampus Petterson som har varit med i manusarbetet och scenografen
Franco Paglialunga tycker det varit både häftigt och givande att arbeta med pensionärerna från Boo.

 

 


uppdaterad :