Kärringen därnere : www.manusgruppen.se Marcela Pizarro

startsida
senaste nytt
dagböcker
manuset
dokumentär
inspelning
Gränslös film
turné
pressklipp
länkar
kontakta oss
faq

sök i sajten :


 

 


sista uppdatering


Marcela var en av eldsjälarna bakom filmen:
Det faller en Dröm

 

Idag tisdag, så åkte jag ut till Nacka med Ragnar för att träffa "gänget" för första gången och lyssna om det nya filmprojektet som pågår. Filmen kommer att handla om två kvinnor, en pensionär och en utvisningshotad invandrare. När jag kom dit, så var det bara att presentera mig och börja diskutera idéer - och pensionärerna hade många jätte bra idéer!
En journalist och fotograf från Nacka Värmdö Posten var där också och gjorde en reportage om gruppen.
Mina idéer och frågor för filmens handling är många, som tex. hur fördjupas relationen mellan dessa två kvinnor? Och hur reagerar samhället?
Nästa gång har vi förhoppningsvis kommit några steg framåt!

8 januari
Träffade Ragnar på Slussen fullt med frågor angående filmen. Det finns mycket att göra. Från att skriva ansökningar om bidrag och spåna på vad filmen egentligen handlar om. När vi kommer fram till Orminge, träffar vi de aktiva gummorna och gubbarna - och alla fullt med idéer!
Snabbt och kort om vad vi har pratat om idag. Agda är en äldre dam som bor i en lägenhet och behöver hjälp i hemmet, hon träffar en invandrarkvinna som är utvisningshotad. I samma hus bor också en grupp ungdomar i ett kollektiv. Det bor också en äldre man som håller upp ögonen för Agda!
Agda och invandrarkvinnan blir goda vänner och när invandrarkvinnan blir jagad av polisen, vill Agda hjälpa henne. Hur det går, vet vi snart.
Vi har också pratat om hur vi ska jobba med dokumentären om oss, hur vi ska skildra hur vi träffas och arbetar ihop.

22 januari
Idag kom vi fram till mycket i filmen, vem tjejen är och hennes namn som nu är Dana. Vi har pratat om hennes och Agdas karaktärer och hur de har egentligen träffats. Men utan att få svar på det.vi vet ännu inte hur de har träffats, kanske genom annons?

Vi har börjat jobba med dokumentären, jag är intresserad på hur dom äldre lever och jag vill göra mera research om det. Det ska bli spännande om vi kan ha delar av dokumentären på hemsidan!

Vi ses nästa tisdag med mina idéer.

5 februari
Idag så kom vår dramaturg Fredrik tillbaka från Indien: Jag med har varit i Indien, för ett år sedan reste jag runt i China, Nepal och Indien - och det gav mig erfarenheter för livet! Det som pratade mycket om idag, är om vem som är egentligen huvudpersonen, Agda eller Dana? Det ska vara en process där båda kvinnorna går igenom och sakta så fördjupas gemenskapen.

Om det är så att Dana är musiker, kommer hon då att lyckas? När filmen börjar så bor Dana hos en skurktyp och har blivit antastad och måste därifrån. Hon letar efter en moster som hon inte hittar. Det kan vara första scenen. Det ska vara konkret!

19 februari
Filmen cirkeln gav mig mera kunskap om hur kvinnor i ett annat land kulturellt lever, hur kämpigt det är att vara kvinna där fördomarna är starka och allt är emot kvinnorna, från tanke till handling! Filmen i sig var mörk och lite tråkig med en klassisk handling. Agda, den äldre kvinnan har levt ett lugnt liv, hon är ensam, hennes man har gått bort för några år sedan. Hon gillar musik och har en piano hemma som hon brukade spela och sjunga med sin man, men spelar inte längre och vill inte bli påmind. Hon lyssnar mest på radio och Tv, ibland hälsar på hennes barn.

Förslag till scener. Det är sensommar och Agda sitter i sin kolonilott, hon  plockar på blommorna och nynnar. En ung invandrarkvinna lutar sig mot staketet till kolonilotten samtidigt som hon pratar upprörd i mobilen. Hon pratar med sin advokat , man hör "men det kommer inte att gå att stanna, men varför, försök?" Agda blir intresserad och tjuvlyssnar. Den unga tjejen lägger på mobilen och börjar gråta, Agda närmar sig och undrar hur det är fatt och undrar om hon vill följa med på en kopp kaffe. De kommer till lägenheten, Agda går till köket och börjar fixa kaffet, Dana tittar sig omkring. Hon vet inte om hon vill stanna, men samtidigt behöver någon att prata med, trött på att leta efter sin moster över hela Nacka! Hon får syn på pianot och närmar sig. Känner på den och den påminner om hemlandet, om musiken hon var tvungen att sluta lyssna på. Hon sätter sig på piano stolen och sätter fingrarna på pianotangenten och börjar spela.  Agda står i köket och lagt upp kakorna på fatet, hon stannar till när hon hör musiken och ställer dig vid dörrkanten och lyssnar.

Idag kom vi på mycket om första akten, så vi börjar nu på andra akten och på ungdomarna som bor i kollektivet där uppe, vi får de hur dom kommer in i bilden, kanske piano scenen kan komma med.

2 april
Idag så pratade vi om roller i akt ett och två. Jag har inte varit med i manusgruppen i mars månad därför att jag har jobbat. Gruppen har kommit på tre karaktärer till ungdomarna i kollektivet ovanför Agda, alla är killar! Jag tycker det ska finnas flera tjejer med i kollektivet och jag har förslag till tre nya karaktärer.

MATTIS TJEJ: Hon är lika slarvig som han. Hon är bra kompis med alla.

BÄSTA VÄNINNAN ELISABETH: hon är ganska bohemisk, djurvän, aktivist och vegetarian. Hon är snäll, skrattar mycket och är väldigt ärlig. Hon berättar dåliga skämt och bor i kollektivet ibland, hon kommer och går. Hon är 27 år gammal och jobbar på en djuraffär. Hon hälsar gärna på Greger.

UNIVERSITETSTJEJEN NATALIE: hon är väldigt innetjej med moderna kläder och östermalmstuk. Hon pratar mycket, men bara om plugget och sociala frågor. Natalie blir chockad när hon får reda på att tant Agda har en utvisningshotad person gömd hos henne. Hon  tuggar tuggummi, festar och dricker Martini.

30 april
Nataly och Matti växte ihop tillsammans i Nacka! Gick i samma skola och dom har hängt ihop sen dess, går ut tillsammans, hittar på saker och tycker om att prata med varandra. Deras relation är bekantskap, dom är som syskon, Nataly vet att Matti har haft det svårt. Hon själv har inte haft det så lätt heller, hennes föräldrar är frånskilda, hon bodde länge hos morsan men nu har hon flyttat till Matti som har en dator. Hon sitter framför den dan in och dag ut pluggar på Comvux. Nataly älskar att argumentera och är alltid i långa diskussioner med Matti, hon måste alltid ha rätt och ger sig inte tills hon får det sista ordet. Nataly presenterar en väninna Elisabeth som Matti blir kär med och Elisabeth flyttar in. Nataly för sin del är hemligt kär i en annan kille som bor i kollektivet, han heter Jonathan. Nataly och Elisabeth börjar en liten rörelse, mot betalning gör dom tvätten åt bekanta som inte har tillgång till tvättstugan, därför blir det en himla fram och tillbaka i tvättstugan.

Nataly vill alltid veta allt, hon är socialdemokrat, byter kläder varje dag och sminkar sig mycket - hon tycker om mode och modetidningar. Hon gillar att titta på actionfilmer och älskar tuggummi och Martini.  Nu när Matti har sin tjej, saknar Nataly dom långa samtal de hade innan tillsammans. Elisabeth är en ganska vanlig tjej, alltid i jeans och i sportig tröja, hon har ganska mycket gemensamt med Mattis livsstil.

Dom andra killarna studerar musik och hör musiken som kommer från Agdas lägenhet, det är Dana som spelar på synthen. Killarna blir intresserade och går ner till Agda och då träffar på Dana. Nataly som är med, presenterar sig och när hon får veta Danas situation vill hon vara med och hjälpa henne.  Killarna lyssnar via datorn på musiken som Dana har gjort tillsammans med Agda.

28 maj
Ja, hej igen! Nu i dagens läge har vi tre vändpunkter i filmen, mötet mellan Agda och Dana, när hon luras av Agda och utflykten med ungdomarna.  
Idag var det ett viktigt möte, det pratades mycket och en journalist från Dagens Nyheter kom - det verkade som att hon gillade stämningen. 
Vi försöker hitta djupa karaktärsdrag till människorna i filmen, det är alltid svårt men det kommer med tiden.
Det kommer alltid nya människor till Manusgruppen och jobbar på dom gångerna jag inte är där!
Jag har spanat lite på tjejen Nataly hon är latinamerikan med skilda föräldrar jag skriver mera om henne senare!
Jag gillar att ungdomarna ovanför Agda ska anordna en tekno fest ute i skogen!

Jag tackar för mig vi hörs!

13 juni
Natalie har alltid gillat att prata med intressanta och djupa människor. Hon har alltid gått ner till Agda för att ta ett kopp kaffe och prata lite med henne, men Agda har bettet sig konstigt sista tiden och har slängt dörren på ansiktet på henne. Natalie kände sig tvungen att försöka ta reda på vad som pågick. Hon gick ner till Agda med bestämda steg och knackade på. Agda öppnade och bestämde sig till sist att berätta för henne sanningen. Natalie blev mycket förvånad när hon fick höra vad som pågick hos Agda. Och hur kunde det vara så? En ung kvinna som har alvarliga problem i sitt hemland med kvinnoförtryck får inte stanna i Sverige? Hur kunde det vara möjligt? Natalie började nästan att gråta.

Men det var början till en ännu finare vänskap med Agda. Natalie engagerade sig mycket i Danas problem och ville verkligen hjälpa henne. Det var då som Natalie och Jonathan började tjafsa. Dom hade olika syn om saken. Jonathan vägrar att "sitta inne" igen och att börja hjälpa Dana var säkra steg närmare till fängelset, tänkte han. Nathalie var inte lika rädd och brydde sig inte om hon skulle hamna bakom lås o bom. Hon kunde inte bara lämna Dana åt det grymma ödet som väntade henne om inget gjordes.

Allt tjafsande mellan Natalie och Jonathan blev värre med tiden, inte att dom började slåss, men det var svåra känslor att bära på. En morgon var alla ute förutom Nathalie och Jonathan, han gick upp i kalsingar och glider förbi i köket och där sitter Natalie. Jonathan blir generad och springer in i sitt rum för att klä på sig. Natalie frågar om han vill ha ett kopp kaffe och dukar på bordet, hon har inte sett honom på länge - men han har sprungit i hennes tankar. Hon sitter vid köksbordet med ett leende när Jonathan kommer tillbaka. Deras blickar möts en stund och Jonathan står helt stilla. Natalie ber honom att sätta sig. Vibbarna känns väldigt starka från båda två. Jonathan frågar henne vad hon ska göra under dagen. Natalie är helt utmattad och säjer att hon ska bara ta det lugnt. Jonathan frågar henne om hon vill ta en glass och en promenad - och det vill hon gärna.

18 juni
Hej, nu sitter jag ute på Nämdo med Manusgruppen. Jag har gått och tänkt på Natalie och Jonathan. Dom bor tillsammans men är så olika, Jonathan har en allt för soft stil tucker Natalie, och dessutom har han nyss kommit ut ur fängelse - men hon kan inte släppa honom i sina tankar. Varje blick eller rörelse blixtrar. En kväll träffas de i stan när mörkret börjar falla. Dom går mot Maria Torget och går upp till Monteliusberget. Där sätter sig Natalie och tittar ut över vattnet till Stadshuset, Jonathan ställer sig bakom och tänder en sigg. Natalie ställer sig upp igen, hon känner vibbarna men vet inte vad hon ska göra - hon tycker om Jonathan. Hon går fram till honom och han kastar siggen och ser på henne. Han tar tag i hennes midja/nacke och trycker henne mot honom - allt sker långsamt, långsamt kysser han henne Osv!

Idag så åkte vi ut till Nämdö och vädret var jätte fint, vi käkade gott och pratade om framtida planer för  augusti. Många idéer sprutar hos alla - men nu ska vi iväg och bada, det har varit jätte trevligt att lära känna varandra.

Än en gång - puss!

13 september
Dom är inne i stan och är på väg till Vitaberget där de kan vara ensamma. Dom känner känslor för varandra, kramas och tittar in i varandras ögon. Han tar henne försiktigt på låret och tar upp kjolen och kysser henne.

30 september
Hejsan lagen,
Idag hade vi besök ifrån Ungdomsstyrelsen! Det var kul, en stor grupp!
Det som intresserar mig just nu är ungdomarnas scener i filmen och hur de ser ut! Hur har Nataly och Agda sitt förhållande och hur förhåller sig ungdomarna till varandra? Hur ser diskussionerna ut mellan varandra?
Jag och Carolina arbetar med en dokumentärfilm om Manusgruppen, hur vi började och hur vi fördjupar samarbetet i gruppen.
Sekvenser i treatment som jag vill att vi fördjupar oss i:

  • Första mötet om bostadsrätterna.
  • Fimparna som ramlar ner från balkongen ovanpå däe ungdomarna bor, fokus på ungdomarna, Nataly kommer ner med Martini glas.
  • Grabbarna sitter framför dataspel och diskuterar Rave, festen och frågesättningar.
  • En kärleks scen med Vesna? Med han som bor i lägenheten?
  • En middag uppe hos ungdomarna.

9 oktober
Idag har vi pratat om olika scener, det som fortfarande fattas tycker jag är mer material till ungdomarnas scener i filmen. Vi behöver mera händelser som till exempel Nataly: hon jobbar för Röda korset och hjälper uteliggare. Hon är väldig vän men en bartender som hon brukar prata med och hälsa på!

Det kan vara vänner som hånglar uppe vid Maria berget, vi behöver en kärleksscen! Det ska finnas en scen när alla sitter och planerar festen. Vi har också börjat planera till dokumentären, en grupp och jobbar med ett manus till dokumentären. Det finns tankar om filmen hela tiden och det är spännande, jag ska sätta mig och skriva och som sagt: gör det också.

25 november
Nu sitter vi och planerar hur och när vi ska filma. Vi har gått igenom rekvisita och dokumentären och ungdomarnas lägenhet, vi ska försöka hitta sponsoring till möbler.

Jag har slutat jobba så nu kan jag lägga mer tid till det kulturella för jag jobbar också med Statsteatern med pjäsen Hamlet, just nu. Men ja ja nu är det väldigt mycket på gång. Jag måste tänka på Natalie och hennes roll och personlighet.

Just nu är en finsk kvinna som skriver för en hälsotidning med oss och hon ska ta några foto på oss. Men hon vill röka en sigarett först. Ja, ja - snart kommer bilder när vi var små till dokumentären. Och så tänkte jag fråga om det finns intresse för lite teckat i dokumentären.

 

 


uppdaterad :