Kärringen därnere : www.manusgruppen.se Marcus Persius

startsida
senaste nytt
dagböcker
manuset
dokumentär
inspelning
Gränslös film
turné
pressklipp
länkar
kontakta oss
faq

sök i sajten :


 

 


 

sista uppadatering

 

Mitt namn är Marcus Persius och är 22 år. Jag kom i slutet på Ragnars förra projekt
"Det faller en dröm". Jag var med om en del slutarbete och gjorde hemsidan.

Nu har ett nytt projekt dragit igång med en del nya personer från förra projektet, men även en hel del nya ansikten. Jag har hört mycket om den här gruppen ett tag nu och har följt deras framfart på hemsidan. Detta har gjort mig mer och mer intresserad av gruppen och projektet.

Jag ser fram emot en lång och rolig period där man också får se hur personerna i gruppen kommer närmare varandra och en stor gemenskap skapas. Projektet verkar ha en rejäl klick nytänkande och det gör det hela om ännu roligare och mer intressant. Det skall bli spännande att vara med och påverka och se och förundras hur projektet börja ta form.

6 mars
Det var en spännande dag idag. Jag såg verkligen hur kreativ och sammansvetsad gruppen är, trots åldersskillnaderna. Vi spånade på manuset och man såg hur i princip alla kläckte fram förslag på förslag, det var mycket inspirerande! Och det var då mycket lätt att få igång sitt eget kreativa sinne för att se om det fanns något att tillägga. Jag fick nu även bättre grepp på storyn, mycket jag inte viste om innan, och jag måste säga att jag verkligen diggar idén om en gammal militär med i historien. Fortsätter det i den här takten är vi snart klara med filmen...

2 april
Dana är åtta år när hennes pappa dör. Detta blir en stor förlust för henne. Ett år senare får hon en styvpappa som är extrem serb, och styr familjen ned järnhand, modern har krympt från att vara en stark självständig kvinna till att mer eller mindre bli hans slav. Danas bror lyssnar på faderns propaganda med tindrande ögon. Styvpappan ser kanske i brodern som en möjlighet att forma till något som liknade han själv. Brorsan är den enda som behandlas hyggligt i familjen av styvpappan.
Jugoslavien delas.
Kaos. En del människor säger att nu blir det bättre. andra låter tårarna falla och sörjer det som en gång varit.
Styvpappan har jagat bort tjuvar femton gånger nu. han muttrar och säjer att dom där muslimdjävlarna måste bort. Men Dana har sett dom flesta tjuvarna, och hon vet vad styvpappan inte berättar: att hälften av dom var Serber.
Strider börjar bryta ut i delar av Bosnien och Dana får reda på en fruktansvärd hemlighet. styvpappan har kopplingar till en nystartad extremistgrupp. Gruppen som var ledd av Arkan heter Tigrarna.
Dana får reda på att styvpappan varit med om att ha massavrättat civila människor i en liten by. Hon tar dokument som binder honom till detta. Styvpappan hotar henne och hon flyr och så småningom hamnar hon i Sverige.

24 april
Här kommer lite idéer :)
Lite mer om Dana och hennes bror.

Dana flyr från sin styvpappa och göms undan av en präst... han hjälper henne senare ut ur landet och hon får namn på andra präster hon kan söka hjälp hos runt om i Europa. Till slut hamnar hon i Sverige där hon får klara sig mer eller mindre själv...
Dana som hela tiden trott att hennes bror har blivit hjärntvättad av styvpappan får en klump i halsen när hon får reda på att han har funnit området hon befinner sig i och är och letar efter henne... När dom slutligen står öga mot öga slår brodern armarna om henne och brister ut i gråt... glad över att äntligen ha hittat henne.

Här får hon reda på att modern dött i sjukdom kort efter att Dana flytt och att brodern inte klarat av styvpappan som blev värre... så han flydde också.

Han hamnade hos samma präst som berättade om Dana... brodern som hade tagit allt som hänt mycket hårt sökte sin trygghet i religionen och med hjälp av prästen kom han vidare till tyskland där han fick mat och husrum på en klosterskola i utbyte mot arbete... efter några år på denna skola började han höra sig för med prästerna som Dana hade fått på sin lista... han åkte genom en stor del av Europa och slutligen fick han tag på en präst i Polen som sa att hon flyttat till Sverige... han fick en adress där prästen ordnat så att hon skulle få bo... Väl i Sverige fick han reda på att hon flyttat vidare flera gånger... tills han till slut fick en lapp med bara ett postnummer i Orming... då gick han omkring i området med ett gammalt foto av Dana och frågade folk om dom hade sett henne...

Det kommer nog mer att fylla ut detta med snart :)

Här är en idé till en kortfilm för dokumentären eller dylikt...

Generalens Fiskelycka
Generalen... vi kallar honom Henry har fått ett kastspö i en bingovinst. Ivrig att avända detta nya redskap ser han en annons i tidningen om en fisketävling i skärgården...
Henry står och vevar in utan att få napp för femtonde gången... gubben intill har fått säkerligen 6-7 bamsingar och skrockar han inte lite förnöjt varje gång han titta åt Henrys håll? Nä nu får det vara nog... När gubben går för att lätta på trycket så går Henry fram till hans korg och tar upp den största fisken och välter korgen så att resten ramlar ner i vattnet... sen tar han och sätter fast den stora fisken på sin egen krok och slänger iväg den i vattnet... När den andre gubben kommer tillbaka blir han bestört över att hans fångs är borta... och lite misstänksam är han nog när Henry håvar in en jättebamsing snarlik den han själv fick...

Det var det jag kunde komma på idag... men jag skriver mer när jag kommer på :)Ha det bra

28 maj
Förslag till Danas bakgrund.

Rumänien
Dana är tolv är när hennes pappa dör. Hela familjen får stora svårigheter när papans inkomst från fabriken försvinner.
Ett par år senare gifter sig mamman på nytt med en före detta sovjetisk officer, Ivano. Han är brysk och ibland brutal, han behandlar alla i familjen illa. Dana har en bror, Kirjo. Han drabbas väldigt hårt när styvpappan tvingar honom att tigga på gatorna och stjäla för att få pengar till familjen. medans han själv inte gör någonting alls. Han antyder att han redan gjort sin plikt i livet och att pojken trots allt är åtta år och måste börja ta lite ansvar. När Kirjo kommer hem tomhänt så slår Ivano honom med en strumpa fylld med sand.... så att det inte lämnar några märken. Inte heller Dana eller modern kommer undan våldet, strypgrepp och slag är vardag i fyra år.... tills.
Modern väcker Dana mitt i natten. "Schh, säj ingenting. Ta på dig dina kläder och följ med."
Bredvid henne står Kirjo, hans kind är röd efter gårdagens knytnävsslag. Dom tar sig ljudlöst ut ur huset och där ute väntar en barndomsvän till modern med en bil.
När dom åkt iväg säger modern till dom båda: "Den där mannen skall ni aldrig behöva träffa igen. Vi skall åka till ett annat land nu, där han aldrig kan hitta oss."
Dana som nu är arton år ser på sin tolvåriga bror och börjar gråta. Dom har lämnat helvetet!
Två dagar senare befinner sig dom på centralstationen i Bukarest. Modern har fått lite pengar av sin Barndomsvän som har det lite bättre ställt. Tåget dom skall ta går till Budapest i Ungern och sedan vidare till Wien i Österrike. Därifrån Säger modern att dom skall försöka ta sig till Tyskland och sedan vidare till Danmark eller Sverige. Modern ger Dana lite pengar, hennes pass och en kopia av listan på olika kontaktpersoner runt om i Europa. "Ifall något händer." Säger hon och håller Danas hand. Stationen är full av folk men ändå ser Kirjo den hotfulla person som närmar sig. Han ropar till så att dom andra ser och dom börjar springa med Styvpappan i hälarna. Helt plötsligt har Modern och Kirjo försvunnit i folkmängden! Dana springer ensam... och upptäcker att Ivano missat dom andra också och följer efter henne nu. Hon springer för livet nu och kommer fram till en perrong med ett tåg som börjat rulla igång. Hon öppnar dörren och hoppar på i farten. Hon tittar ut och ser till sin lättnad att Ivano inte hinner med. Dana hoppas att Dom andra hunnit undan och kommit med sitt tåg. Hon ser att tåget går mot norr och ett hopp väcks att det är detta tåget dom skulle med, men när hon får tag på en konduktör får hon reda på att tåget går till Slovakien och bara passerar östra delen av Ungern, inte dess huvudstad.

Nästan alla pengar hon hade gick till att ta sig från Slovakien till Österrike där hon skulle börja leta efter sin familj.men spåret var kallt och hon insåg att hon var ensam.... helt ensam. Hon hade kollat upp dom kontaktpersoner som hon kunde hitta och hade nu inga pengar kvar. Hon hade heller inte uppehållstillstånd i Österrike så hon fick åka vidare. Hon lyckades lifta till Tyskland där en snäll familj tog hand om henne i ett par veckor efter att dom hittat henne gråtande vid vägkanten. Sedan gav dom henne pengar till en tågbiljett och ett namn på en släkting i Sverige där hon skulle kunna bo en vecka eller två medans hon försökte ordna annat boende.
Dana säger hej då till den unga flicka som hon fått bo hos i tre veckor. Hon tar bussen in till Uppsala för att åka vidare till Stockholm där hon skall träffa en av kontaktpersonerna från listan.
Hon träffar mannen utanför Centralen där han ger henne anvisningar om var hon skall bo och att han kan ge henne ett städjobb.... svart då förstås eftersom hon är flykting.

Fyra år har gått nu och Dana kan Svenska riktigt bra... däremot har hon nästan inga pengar eftersom lönerna på dom jobb hon fått varit extremt låga och hyrorna hos dom hon anvisats att bo hos har varit extremt höga.... och dessutom är mannen hon bor hos nu fruktansvärd! han sitter bara hemma och dricker.... han behandlar henne som hon vore dum... bara för att hon är flykting....

Slut på bakgrund.

Någonstans i tredje akten.
Dana får syn på ett bekant ansikte genom titthålet.... men kan det verkligen vara.... hon är inte säker men det skulle kunna vara hennes bror hon ser. Men hon vågar inte öppna. Det kan ju vara så att hon misstar sig. Hon ser hur mannen ringer på hos grannen mittemot och hon hör hur han frågar på knackig svenska om hon har sett en viss kvinna. Dana ser att han plockar upp något och visar för grannen... han vinklar det lite åt hennes håll och hon känner igen ett kort på sig själv och världen snurrar kring henne. Dana vill bara gå ut och prata med mannen.... men tänk om han är där för att tvinga henne tillbaka till Rumänien.... tänk om han inte alls är hennes bror. Hur skall hon göra?

Ja... det är frågan det...Slut


uppdaterad :