Kärringen därnere : www.manusgruppen.se Karaktärerna : Dana

treatment

karaktärer

anteckningar

processen uppgifter

startsida
senaste nytt
dagböcker
manuset
dokumentär
inspelning
Gränslös film
turné
pressklipp
länkar
kontakta oss
faq

sök i sajten :


 

 

Agda

Dana Jakob Generalen Lollo Maud
Matti Natalie Jonathan Konsulten Greger Övriga

Karaktärer i korthet kan du få en snabb överblick över de viktigaste personerna.


Dana 25 år : Flykting från forna Jugoslavien.

Dana vistas illegalt i Sverige efter att ha blivit nekad uppehållstillstånd. Hon har hunnit bo i Sverige i flera år och lärt sig tala bra svenska. Hon har jobbat svart som hårfrisörska och bor i början av filmen i ett schabbigt rum hos en ockervärd. Dana blir upphunnen av brodern just när hon håller på att skaffa ett falskt pass då hon vill åka till England och bygga upp ett nytt liv där.

Dana är konstnärligt lagd och händig. Hon är intelligent och språkbegåvad. Hon är intresserad av musik och spelar själv piano. Hon har också mycket humor och kan skratta år sig själv. Men hon är jagad av sitt traumatiska förflutna och har blivit så grymt sviken av människor att hon i början av filmen har blivit bitter och tappat tron på livet.

Dana har nämligen ett förflutet som ung idealist. Hon kämpade för ett friare och öppnare samhälle i forna Jugoslavien. Hon hittade en dag handlingar som visade att hennes styvfar varit inblandad i krigsförbrytelser och anmälde honom till myndigheterna. Men då vände sig hennes familj emot Dana och hotade henne till livet för att förmå henne att ta tillbaka sin anmälan. Inte ens hennes mor gav henne stöd och även brodern ställde sig oreserverat på styvfaderns sida. I det läget valde Dana att fly till Sverige. Här hoppades hon få smaka på den frihet hon längtat efter i sitt eget land. Nu är hon givetvis djupt besviken på Sverige som inte velat ta emot henne.

Dana bär alltså på en stor sorg och kan bli gråtfärdig när hon ser en lycklig familj som leker med sina barn på gräset en solig dag. Eller när hon ser Matti och Elisabeth kramas och gnabbas kärleksfullt. Dana är i berättelsens början en passiv och ganska deprimerad kvinna som växer fram allt mer under tidens gång. Dana tar hellre tar livet av sig än att åka tillbaka, tar hellre livet av sig än att låta sig fångas in av brodern.

Danas misstro mot andra har gjort att hon ibland slirar på sanningen för att skydda sig själv. Samtidigt kan Dana vara ärlig mot Agda på ett sätt som ingen annan vågar vara när det gäller att reagera på Agdas dåliga sidor.


uppdaterad :