Kärringen därnere : www.manusgruppen.se Karaktärerna : Agda

treatment

karaktärer

anteckningar

processen uppgifter

startsida
senaste nytt
dagböcker
manuset
dokumentär
inspelning
Gränslös film
turné
pressklipp
länkar
kontakta oss
faq

sök i sajten :


 

 

Agda

Dana Jakob Generalen Lollo Maud
Matti Natalie Jonathan Konsulten Greger Övriga

Karaktärer i korthet kan du få en snabb överblick över de viktigaste personerna.


Agda, 73 år. Berättelsens huvudperson.

nytt 021230

Två av Agda mest grundläggande karaktärsegenskaperär att hon är en besvärlig människa men har ett mycket gott hjärta.

Agdas "kantighet" yttrar sig så att hon är ganska burdus i umgänget med andra människor. Hon lyssnar inte riktigt till vad andra människor vill utan kör på med sitt, helt omedveten om att hon ibland sårar andra och att de ofta känner sig överkörda av henne.

Hennes goda hjärta visar sig då hon faktiskt någon gång inser att hon har gjort fel. Då drabbas hon av mycket stark ånger och är hon beredd att gå hur långt som helst för att gottgöra den hon gjort illa.

Kommentar : Det finns flera poänger med att ge Agda dessa båda poler. Det gör Agda till en oförutsägbar person genom att man aldrig riktigt vet vilken av dessa kontrasterande egenskaper som ska råda i en ny situation. Sen kan man skapa roliga scener publiken ser, det Agda inte ser, att hon kör över folk. Sedan är det bra om man visar att hon känner sig hjälplös inför det hon ställer till med. Att hon i vissa ensamma stunder önskar att hon förstod sig bättre på hur man egentligen ska umgås med andra människor.

Agda har två väninnor, Lollo och Maud, men är ändå en mycket ensam människa då hon är för dominerande för att folk ska vilja ha henne nära. Ingen kan någonsin göra något tillräckligt bra. Det är ett av Agdas mest provocerande drag : Att hon inte litar på att andra klarar av saker. Hon tycker att hon klarar allting bättre själv.

Hon har en son, Jakob som är mycket viktig för henne. Det värsta som kan hända för Agda är att hennes son förkastar henne. Han är den enda som hon böjer sig för. Hon har alltid haft dåligt samvete, att hon inte kunde hålla ihop familjen, att Jakob växt upp utan en far. Detta är anledningen att Agda skämt bort Jakob.

Hon är energisk och drivande, en ledargestalt. Agda flyr från sin ångest genom aktivitet. Agda är målinriktad och bra på att hitta logiska lösningar på problem. Hon är också påfallande händig. Agda har sinne för humor och lätt för att både skratta och själv locka till skratt. Hon är slagfärdig

Agda är rädd för tystnad, närhet. Stark benägenhet för skuldkänslor. Har en vibrerande oro längst inne : Är jag OK? Eftersom hon är rädd att folk ska genomskåda hennes "bluff" är hon ocksårädd för närhet. Men Agda är givetvis en mycket godare och kärleksfull person än hon i sitt hjärta själv tror. Det är en del av hennes resa att inse att hon duger som hon är.

Agda blir kär i Generalen under filmens gång. Men hon håller honom ifrån sig så länge som möjligt eftersom hon är rädd för närhet. Hon vill innerst inne bli berörd men vågar inte.

Agda betraktar allt psykologiserande som "tjafs" och är givetvis mycket rädd för att gräva i sig själv. I Agdas värld blir man inte deprimerad. Det är bara att ta sig själv i kragen helt enkelt.

Agda har en inre osäkerhet som växer under filmens gång. Det som är uppenbart för alla - att Agda är en ganska jobbig person - vilar som en aning i en dunkel vrå av Agdas medvetande. I sina mest melankoliska stunder kan detta öppna sig som ett obegripligt hål av ångest i henne. Agda har sömnproblem och tar mot bättre vetande sömntabletter.


Agdas förhållande till Dana

Färgas genomgående av en viss misstro. Som att personkemin inte fungerar, att de inte förstår varandra riktigt. Dvs Agda förstår inte Dana. Dana kan analysera Agda men ställer sig kritisk till Agdas kontroll och flykttendenser.

Det de har gemensamt är en känsla för humor. Dana förstår Agdas kvicka repliker. De anstränger sig båda att försöka undvika konflikter. Men i takt med att Dana växer fram ställer hon större krav.

Dana är ärligare mot Agda än någon av de andra vågar vara. Det är jobbigt först men det gör att Agda respekterar Dana och allt mer uppskattar henne. Detta i kontrast mot hymlande personer..

Agdas förhållande till Generalen

Agda är besvärad av Generalen, undviker hans närhet eftersom hon känner sig hotad av den passion han i sitt inre har för henne. Men hon behöver hålla sig till honom i detta med bostadsrättsfrågan.

Agdas förhållande till Lollo

Agda tycker att Lollo är ganska oförarglig. Någon som är bra att ha med på olika aktiviteter eftersom hon är så positiv men som Agda till en början knappast känner någon större gemenskap med. Hon betraktar Lollo som lite fånig med alla sina projekt och romantiska idéer om livet och tillvaron. Kanske Dana säger Lolla vid tillfälle vilket Agda starkt gillar. Hon berättar det gärna också (?) Egentligen skulle hon väl ha hetat "Lolla" så lollig som hon är.

Lollo å andra sidan är ganska neutral i förhållande till Agda. Hon låter sig köras med men tycker samtidigt att det är lite jobbigt. Agda är i början inte en person som Lollo vill umgås med varje dag.

Lollo kommer ständigt med goda råd och förslag till Agda för att hon ska slippa ta sömntabletter.

Agdas förhållande till Matti

Färgas i början av misstro och irritation. Agda kan inte kontrollera Matti som dessutom är fräck och inte tar henne på allvar.

Agdas förhållande till Maud

Agdas relation till Maud färgas av en aning mer respekt. Hon tycker i och för sig att Maud är lika fånig i sin pessimism som Lollo i sin optimism men Maud är i alla fall en människa som kan analysera saker och ting med förnuftet. Någon som har en kritisk och hållning till omvärlden och inte går på precis allt som serveras. Inte någon för intimare vänskap heller men bra att ha med på olika aktiviteter då Maud trots sitt initiala motstånd ändå hänger på när det rör sig.

Agdas relation med Jakob

Färgas i början av blek maktlöshet från Agdas sida. Hon har velat kompensera sonen för det familjeliv han aldrig fick. Hon har drivs av skuldkänslor. Sonen är den enda som hon inte kontrollerar. Hon skämmer bort Jakob och låter sig utnyttjas.

Nytt! Inlagt 021230

Agda har fått egenskapen att på ett ganska neurotiskt sätt inte kunna motstå ett extrapris.

Ytterligare en ny egenskap är att hon har svårigheter att sköta sina blommor på ett bra sätt. Hon har ovanan att plocka på dem när hon talar i telefon, särskilt när hon blir upprörd. Det gör att de ser väldigt avlövade ut. Hon skäms över att inte kunna sköta sina krukväxter lika bra som Lollo och Maud som inte kan låta bli att retas lite med Agda för det.

 


uppdaterad :