Kärringen därnere : www.manusgruppen.se ANTECKNINGAR : 3 september

treatment

karaktärer

anteckningar

processen uppgifter

startsida
senaste nytt
dagböcker
manuset
dokumentär
inspelning
Gränslös film
turné
pressklipp
länkar
kontakta oss
faq

sök i sajten :


 

 

6 sept. 18 sept. 9 okt. 23 okt. 6 nov.
20 nov. 4 dec 18 dec 8 jan 22 jan
5 feb. 19 feb. 5 mars 19 mars 2 april
16 april 30 april 14 maj 28 maj 11 juni
6 aug 20 aug 9 sept 17 sept 1 okt
15 okt 29 okt      
Anteckningarna är gjorda av Fredrik och saknas för de möten som hölls i decemberoch januari på grund av en utlandsresa. De saknas även för mötena för 15 okt och 29 okt på grund av att vi mer diskuterade dramaturgi i allmänhet och inte så mycket själva manuset.


Anteckningar efter mötet 3 september

Dagens höjdare : Ungdomarnas roll i berättelsen :

Vi talade en hel del om hur arbetet nu ska gå vidare med manuset, hur vi ska gå in och utveckla scener av de korta beskrivningar som finns i treatment. Vad är en scen och vad är man ute efter när man skriver den? Vi resonerade också om de olika karaktärerna och deras funktion i berättelsen.

En del av tiden idag gick också åt till att planera för de grupper som ska förbereda inspelningen.

  • Marcela : Jag tyckte att manuset var lite tråkigt. Ungdomarna är inte så bra och Agda är lite taskig, lite tjatig.
  • Greta : Det där med att Dana ska åla till London, kan hon verkligen åka dit hur som helst? Jag tycker nog att hon ska stanna i Sverige. Att hon har hittat så mycket bra saker och fått så många nya vänner att hon vill stanna.
  • Marcela : Vi vill ha en kärleksscen med ungdomarna.
  • Ulla : Vi hade ju en idé om att Dana skulle ha ett förflutet som prostituerad, eller utnyttjad, apropå Lukas Moodysons "Lilja 4-ever". Jag ser Agda som en ganska slarvig person.
  • Greta : Jag ser henne inte alls som slarvig
  • Ragnar : Det är intressant. Är Agda en slarvig person? Vad menar vi med att vara slarvig? Hon kanske är slarvig med sina egna känslor? Det här med Generalen t.ex. Varför släpper hon inte in honom ?
  • Greta : Agda släpper nog inte in honom för att hon inte vågar erkänna sina känslor för honom.
  • Någon : Agda har blivit besviken tidigare och vågar inte släppa honom nära för att inte bli sårad.
  • Greta läste upp det hon skrivit om hur Dana och Agda berättar för varandra om sina liv. Agda hade inte möjlighet att förverkliga sina drömmar när hon var ung. Hon kom från en enkel familj och hade inte råd. Se Gretas dagbok.
  • Marcela : Vi hade ju Danas dröm om att hon skulle starta en skola.
  • Franco : Det finns mycket fördomar. Man vet att det finns utlänningar men hur många har träffat en någon. Vi har möjlighet att visa hur det är.
  • Fredrik : Det finns också fördomar mellan generationen Både Agda och ungdomarna har också fördomar mot varandra i början
  • Vad om Maud kommer upp till ungdomarna och hittar de möbler som hon har lämnat in till stadsmission.

Dagens höjdare : Vi talade mycket om att olika rollfigurer har olika funktioner i berättelsen. Som t.ex. att Maud och Lollo representerar de olika röster som finns inom Agda. Att Danas funktion är att påverka och förändra Agda. Vi kommer in på att ungdomarnas funktion i berättelsen är att representera den unga idealismen. Att det är ungdomarna som påminner Dana om hennes drömmar. Och att kanske någon eller några av dem vill följa med Dana till hemlandet. Att de alla är engagerade men kanske på helt olika sätt.

Övriga idéer :

  • Man kan göra en lite rörande scen om Generalens förälskelse i Agda genom att kärleksfullt driva med att han beter sig som en tonåring. Låt honom t.ex. färga håret för att verka yngre men missar en fläck bak, eller att han förbereder sig inför ett möte med att köpa nya kläder men glömmer att ta bort prislappen, eller att han haft på hårspray men alldeles för mycket eller liknande. Eller att han försöker imponera men misslyckas. Poängen är då att Agda upptäcker det och känner ömhet för honom. Hon kanske till och med gör en liten insats för att hans misslyckande inte ska avslöjas, för att skydda honom från skammen att avslöjas.

 


uppdaterad :